In Memoriam Emil Hossu: “Doi pe o bancă”, duminică la TVR 3

TVR.RO | Joi, 31 Octombrie 2019
Duminică, 3 noiembrie, la ora 20.00, puteți vedea pe TVR 3, spectacolul „Doi pe o bancă”, de Alexandr Ghelman, cu Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu.
Doi pe o banca

Casa de Producție TVR vă propune IN MEMORIAM Emil Hossu (24 noiembrie 1941 – 25 ianuarie 2012)

Născut în 1941, la Ocna Sibiului, crescut la Cluj, Emil Hossu a trăit din copilărie drama deportării într-un lagăr german. După întoarcerea în România, averea familiei a fost confiscată. În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunăre - Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.

Din cauza „originii nesănătoase” a fost admis la UNATC după trei încercări.

A absolvit în 1965 la clasa profesorilor George Dem Loghin și Dem Rădulescu.

A debutat pe scena Teatrului Nottara în 1967 în rolul titular din spectacolul Petru Rareș și a rămas actor al acestui teatru până la finalul vieții.

(w500) Emil Hossu

Ni-l amintim din Bună seara, domnule Wilde, Hamlet, Ultima Cursă, Coriolan, Omul cu mârțoaga, Omul care aduce ploaia, Doi pe o bancă, Acești nebuni fățarnici, Aniversarea.

A lucrat cu Alexandru Bocăneț, Tudor Mărăscu, Dinu Cernescu, Silviu Purcărete, Cornel Todea, Eugen Todoran, Constantin Dicu, Cristi Juncu, Vlad Massaci.

A fost și profesor. Mai multe generații de studenți l-au iubit  pentru talentul, căldura sufletească, sinceritatea și dăruirea sa.

A jucat în peste 40 de filme. Și-a început cariera cinematografică în 1967 cu rolul titular din Cerul începe la etajul III. Au urmat Decolarea, Ciuta, Cântecele Mării, Toamna Bobocilor, Regăsirea, Bună Seara Irina, Convoiul, Sosesc păsările călătoare, Secretul lui Bachus,  Vară sentimentală,  Noi cei din linia întai, Balanța, Oglinda, Cel mai iubit dintre pământeni, Triunghiul Morții. În film a lucrat cu regizorii Geo Saizescu, Tudor Mărăscu, Mircea Drăgan, Mircea Moldovan, Francisc Munteanu, Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Șerban Marinescu.

(w640) Secretul l

Cu Ștefan Mihăilescu Brăila în Secretul lui BachusÎn anul 2002, a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler.

Duminică, 3 noiembrie, la ora 20.00, puteți vedea pe TVR 3, „Doi pe o bancă”, de Alexandr Ghelman.

Traducerea: Tudor Steriade

Adaptarea și regia artistică: Tudor Mărăscu (10 noiembrie 1940 - 22 ianuarie 2012) - un alt om de teatru de care ne amintim în fiecare lună noiembrie.

(w640) Catrinel s

Distribuția: Catrinel Dumitrescu și Emil Hossu

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul C.I.Nottara
Redactor: Doina Teodoru

Imediat după spectacol, tot pe TVR 3, de la ora 21.20, vă invităm să urmăriți un Portret In Memoriam Emil Hossu, realizat de Daniela Ciolan

Echipa TVR
Pps: Cornel Ciuleanu 
Montaj: Constantin Marciuc 
Operatori: Vlad Micu, Cristian Glodeală 
Producător: Cătălin Mireuță

În acest portret au povestit despre Emil Hossu: Catrinel Dumitrescu, Cristian Șofron, Constantin Dicu, Rareș Stoica, Adrian Răuță.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

***

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.