In Memoriam Duiliu Zamfirescu - „Subprefectul”, dramatizare de Virgil Stoenescu

TVR.RO | actualizat: Duminică, 01 Iunie 2014
Difuzare: luni, 2 iunie, de la ora 20.10, la TVR 2

Întâlnire cu actorii preferaţi la TVR 2

Valeria Seciu, Marcel Iureş, Ştefan Sileanu, Ion Besoiu, Gheorghe Cozorici, Valentin Uritescu, Constantin Guriţă, Constantin Dinulescu, Dorin Varga, Ion Pavlescu, Vasile Lupu, Violeta Berbiuc sunt protagoniştii piesei „Subprefectul” în regia lui Eugen Todoran.

„Subprefectul” este una dintre nuvele de tinereţe ale lui Duiliu Zamfirescu – apărută în volumul „Novele” în anul 1888. Este o încercare de analiză a societăţii româneşti, o descriere a corupţiei dintr-un oraşel de provincie, cu intrigile şi conflictele de interese inerente, toate dirijate de baronul local Maxenţian. Dar dintr-o dată, conflictul nuvelei devine unul erotic. Alexandru Dumitrescu, tânărul subprefect, care soseşte în localitate, un spirit animat de simţul dreptăţii, sensibil şi liberal, îl înfruntă pe boierul Maxenţian şi, mai mult decât atât, face o pasiune pentru fermecătoarea lui soţie, Didiana, ceea ce schimbă total datele problemei. Boierul gelos îşi ucide soţia şi aruncă vina asupra subprefectului.

Un conflict care vă va ţine cu sufletul la gură. Un trio amoros interpretat magistral de Valeria Seciu, Marcel Iureş şi Ştefan Sileanu.

Exact acum 92 de ani, se stingea din viaţă la Agapia, autorul nuvelei, Duiliu Zamfirescu, un scriitor de mare talent, profesor, diplomat şi politician de carieră. Dar operele sale au fost prea puţin puse în lumina reflectoarelor. Însă „Viaţa la țară”, „Tănase Scatiu” sau „În război” au rămas toate, în memoria publicului.

De aceea, e momentul evocărilor: un subiect actual şi după mai bine de 125 de ani de când a fost aşternut pe hârtie, o interpretare de excepţie şi o înregistrare în Studiourile TVR din anul 1985, fac din „Subprefectul” o bucurie pentru iubitorii teatrului TV şi un moment în care să ne aducem aminte de clasicii literaturii române.

Regia artistică Eugen Todoran

Premiera TV – 10.12.1985

Durata: 82 minute

(Emilia Nicolaescu)