Duckadam: „Cât te pot folosi, te folosesc, cât nu, la revedere!” | VIDEO

TVR.RO | Duminică, 18 Octombrie 2020
Luni, 19 octombrie, de la ora 21:00, la „Reţeaua de idoli” a fost invitat Helmut Duckadam, sportivul considerat cel mai talentat portar din România.
helmut dukadam reteaua de idoli

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Au trecut 34 de ani de atunci, dar încă este suficient să spui „Eroul de la Sevilla” pentru ca iubitorii fotbalului din lumea întreagă să știe că este vorba despre portarul din România. Despre performanța lui Helmut Duckadam a vorbit chiar și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un astfel de discurs:

"Episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European la Ateneul Român, în ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE.

(w640)

Dincolo de performanță, Helmuth Duckadam este un om modest şi discret, cu o poveste de viață tulburătoare. În 1986, la două săptămâni de la finala Cupei Campionilor Europeni, „Eroul de la Sevilla” era amenințat cu tribunalul militar:

„Erați un băiat talentat, dar din momentul acelei zile de mai ați devenit altcineva, nu mai erați un oarecare. S-a schimbat ceva?/

Nu, nu s-a schimbat nimic. Din contră. După două săptămâni de la finala de la Sevilla eram amenințat cu tribunalul militar. Aveam un meci la Craiova și se mai făceau aranjamente, n-am vrut să particip și am fost interzis în Ghencea la antrenamente. Nu s-a schimbat nimic, iar în 1987, când am fost operat la braț și cei din armată au văzut că nu o să mai pot să apăr, au zis mulțumim de serviciu, liber!/

Cu o compensație finaciară?/

Nu. Un șut în fund, un pas înainte! Doar că atunci n-a fost înainte pentru că am fost dat afară din armată.

Și unde ați plecat?/

La Arad. Așa au fost vremurile atunci, așa sunt și acum - cât te pot folosi, te folosesc, cât nu, la revedere!”, a povestit Helmuth Duckadam la „Rețeaua de idoli”.

(w640)

Din interviul realizat de Irina Păcurariu vom mai afla de ce „Eroul de la Sevilla” a mâncat pentru prima dată în viață o ciocolată abia la 13 ani și cum a muncit o vară întreagă pentru cei 11 lei cât a dat pe ea, cine îi plătea autobuzul de la Semlac la Arad, unde mergea să joace fotbal, dar și cum a devenit crescător de câini când a fost dat afară din fotbal.

TVR +
Canalul TVR YouTube