„Hangiţa” lui Goldoni ne readuce zâmbetul pe buze

TVR.RO | actualizat: Marţi, 28 Iunie 2016
Casa de Producție TVR a programat la TVR 2, luni, 21 martie, de la ora 20.10 şi luni, 28 martie, de la ora 01.50, spectacolul „Hangiţa” de la a cărui premieră la TVR se împlinesc 30 de ani. Spectacolul va fi transmis și la TVR 3, TVRi și TVR Moldova.
Hangiţa

(w160) Carlo GoldDacă se întâmplă să ajungeți la Veneția, depărtați-vă un pic de podul Rialto și mergeți spre Piața San Marco. Drumul trece prin Campo San Bartolomeo. Chipul unei statui din bronz o să vă zâmbească șugubăț, de sub un tricorn, pălăria venețiană în trei colțuri. Este Carlo GoldoniS-a născut la Veneția în 25 februarie 1707. Este considerat fondatorul comediei realiste italiene. Este cel care a dat actorilor jos măștile purtate în commedia dell'arte și a creat personaje reale, cu întâmplări reale.

Casa de producție TVR vă propune povestea Mirandolinei, o hangiță frumoasă și isteață, care se joacă abil cu mințile pretendenților ei și ironizează ridicolul de comportament şi de moravuri. O poveste veche de când lumea, nu-i așa? Personajele ne sunt prezentate încă din primele minute ale spectacolului, întâmplările curg una după alta, farsele nu contenesc.

Despre „Hangița”, Carlo Goldoni scria în volumul „Memoriile”: „Fără a o citi, n-ai crede că planurile, demersurile și triumful Mirandolinei pot izbândi într-un răstimp de douăzeci și patru de ore. Am fost poate lingușit în Italia, dar toți m-au încredințat că nu scrisesem până atunci nimic mai firesc și mai bine condus.”

Premiera la TVR a acestui spectacol a fost în 25 martie 1986.

Hangița

de Carlo Goldoni

Traducerea N. Al. Toscani

(w640) HangiĹŁa

În distribuție: Dana Dogaru, Ovidiu Schumacher, Mitică Popescu, Marian Hudac, Coca Andronescu, Janine Stavarache, Dinu Manolache, Hamdi Cerchez, Dumitru Chesa, Răzvan Vasilescu, Catalin Bîrcă, Gheorghe Șimonca.

(w640) HangiĹŁa

Redactor: Ioana Prodan

Adaptarea și regia artistică: Constantin Dicu

(w640) HangiĹŁa

Program de difuzare:

TVR 2 - luni, 21 martie, ora 20.10 și luni, 28 martie, ora 01.50

TVR 3 - sâmbată, 26 martie, ora 20.00 și duminică, 27 martie, ora 8.00

TVR Moldova - sâmbată, 26 martie, ora 17.00

TVR Internaţional - duminică, 27 martie, ora 18.00

(w640) HangiĹŁa

Spectacolul poate fi urmărit şi online pe TVR+.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR +.

Producător coordonator: DEMETER András István

(w640) HangiĹŁa