"Folia, Shakespeare & Co", un spectacol de Gigi Căciuleanu, la TVR3 și TVRi

TVR3 | actualizat: Duminică, 19 Februarie 2023
Duminică, 19 februarie, de la ora 20.00 pe TVR 3 și de la ora 23.00 pe TVR Internațional, a fost programat spectacolul „Folia, Shakespeare & Co”, o incursiune în lumea lui William Shakespeare, făcută prin mijloacele teatrului coregrafic de Gigi Căciuleanu.
folia

Versiunea tv a spectacolului FOLIA, SHAKESPEARE & CO este o coproducţie a Televiziunii Române, prin Casa de Producţie, cu Fundaţia Art Production şi Teatrul Metropolis.

Echipa TVR:

Regizor artistic: Andrei Măgălie

Director de imagine: Vlad Tănase

Imagine: Eugen Demetercă, Dragoş Ionescu, Dan Stoian, George Leca. Sunet: Răzvan Niţescu, Valentin Bartolomeu

Montaj: Rodica Rădulescu

Producător: Lucia Constantinescu

Un spectacol de Gigi Căciuleanu

Spectacolul a adus la lumină “spiritul nebun al măscăriciului-savant şi histrionic, comic şi tragic, doct şi impregnat de o permanentă auto-deriziune” cum însuşi creatorul spectacolului spune. Lumea lui Shakespeare este lumea în care nebunia constituie o temă recurentă, Hamlet însuşi jucând, la un moment dat, rolul unui măscărici amar, dând viaţă unui bufon nebun si cinic.

(w640) Folia Shak

Asistent corepetitor: Lelia Marcu-Vladu

Scenografia: Corina Gramoșteanu

Muzica: Paul Ilea/ Light design: Alin Popa/ Texte: William Shakespeare

DansActori: Rasmina Călbăjos  / Relu Dobrin/ Lari Cosmin Giorgescu/ Lucile Julaud/ Ștefan Lupu/ Ioana Macarie/ Ioana Marchidan/ Adrian Nour/ Cristian Osolos/ Arcadie Rusu/ Diana Spiridon

Ideea acestui spectacol s-a născut încă din vremea în care, proaspăt solist al Operei din București, dansam partitura Bofonului din Lacul Lebedelor. De atunci m-am îndrăgostit de acest spirit nebun al măscăriciului: savant și histrionic, comic și tragic, doct și în același timp impregnat de o permanenta auto-deriziune.

LA FOLIA este inițial un dans din Portugalia și Spania, apărut în Evul Mediu târziu. O temă de bază simplă codificată pentru prima data de Corelli, dând naștere la o piesă binecunoscută și mondialmente recunoscută. Mulți alți compozitori cunoscuți au scris variațiile lor pe această temă întrecându-se în virtuozitate și inventivitate: Scarlati, Vivaldi, Marin Marais...

În cazul acestui spectacol, muzica este total reinventată, variațiile pe tema LA FOLIA fiind compuse de catre tânărul compozitor și om-orchestra: Paul ILEA. În lumea lui Shakespeare nebunia este o temă recurentă. Și nu numai în comedii. În măsura în care el crede că numai masca nebuniei este în măsură să-l protejeze, Hamlet însuși va juca rolul unui măscărici amar, creându-și un personaj de bufon nebun și cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel" (Gigi Căciuleanu) - (teatrulmetropolis.ro)

(w640) Folia Shak

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.