Festivalul Internaţional „George Enescu” la TVR – un maraton TV al excelenței muzicii clasice

TVR Cultural | actualizat: Miercuri, 04 Octombrie 2023
Televiziunea Română, o demonstraţie de forţă şi profesionalism la Festivalul Internaţional „George Enescu”.  

Cu peste 260 de ore de transmisiuni live, înregistrări și interviuri cu marile personalități ale muzicii clasice, TVR CULTURAL, singurul canal TV cultural din România, a adunat telespectatorii evenimentului în cea mai mare sală de spectacole a festivalului - micul ecran.

TVR a încheiat, duminică, 24 septembrie, un adevărat maraton de transmisiuni, reportaje şi interviuri ale marilor artişti de la Festivalul Internaţional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale la nivel mondial.

Cu o tradiţie de 65 de ani, Televiziunea Română, coproducător şi broadcaster oficial al acestui proiect cultural de mare ţinută artistică, a adus, şi la ediţia din acest an, în casele telespectatorilor, cele mai prestigioase orchestre muzicale şi artişti de marcă din întreaga lume.

Prin cele peste 260 de ore de transmisii live și înregistrări din sălile de spectacol, timp de o lună de zile, seară de seară, TVR le-a oferit telespectatorilor pasionaţi de muzică clasică acces la concerte magistrale în interpretarea inegalabilă a artiştilor de top prezenţi la festival, asigurând publicului larg vizionarea evenimentelor în faţa micului ecran.

Excelenţa muzicii clasice a ridicat în picioare audienţa din sălile festivalului, iar profesionalismul echipei TVR a redat magia fenomenului în casele românilor la cele mai înalte standarde. Televiziunea Română a demonstrat, încă o dată, că este o forţă - principalul mesager al evenimentelor majore culturale din întreaga lume şi că îşi îndeplineşte cu succes misiunea sa publică.

Este o obligaţie de onoare ca, în calitate de serviciu public de televiziune, să asigurăm telespectatorilor acces la spectacolul muzicii clasice de cea mai bună calitate şi mă bucur că am reuşit cu brio”, a declarat Dan Cristian Turturică, Președinte-Director General al SRTv.

Odată cu relansarea sa, TVR CULTURAL şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura şi dezbaterea de idei în prim-planul scenei publice, iar acest veritabil maraton realizat cu ocazia Festivalului Internaţional „George Enescu” ne-a demonstrat, din nou, că valorile autentice se regăsesc sub cele mai bune auspicii la postul dedicat al Televiziunii Române”, a subliniat PDG al TVR.

Pentru noi, echipa TVR, a fost o perioadă de foc, extrem de efervescentă, care ne-a adus bucuria reîntâlnirii cu cei mai mari artişti ai lumii muzicale internaţionale. Iar provocările fiecărei transmisiuni în parte au adus cu ele momente ce ne-au unit şi mai mult şi ne-au îmbogăţit profesional. Din nou, echipa TVR a dovedit că Festivalul Internaţional George Enescu este reflectat la cel mai înalt nivel al profesionalismului numai la TVR”, a declarat Valentina Băinţan, producător TV al Festivalului din partea TVR.

Televiziunea Română, prin posturile sale - în special TVR CULTURAL, a găzduit momente şi spectacole unice, susţinute de peste 3.500 de artişti, 51 de orchestre din 16 ţări, 150 de solişti şi peste 60 de dirijori.

Cele mai importante resurse ale TVR, respectiv care de televiziune dotate cu zeci de camere, kituri de transmisie, DSNG-uri, echipe editoriale, tehnice şi de producţie au asigurat transmisiuni în direct de mii de minute de muzică clasică, interviuri în exclusivitate cu mari personalităţi ale muzicii clasice internaţionale, dar şi informaţii în timp real, difuzate de televiziunea publică în perioada 27 august - 24 septembrie, pe TVR INFO şi în programele informative ale canalelor SRTv, pentru melomanii de pretutindeni.

(w500)

Calitatea transmisiilor TVR, profesionalismul echipelor tehnice şi editoriale au fost confirmate de partenerii postului public şi prin preluarea pe celebrul canal MEZZO a concertului Orchestrei Tonhalle din Zürich, producţie TV a televiziunii publice.

În afară de spectacolele remarcabile din cadrul festivalului, echipa TVR a dus experiența telespectatorilor dincolo de spectacolul de pe scenă, prin realizarea podcasturilor „TVR#Enescu” şi a fillerului zilnic – „Agenda culturală” - cu recomandări din programul evenimentului.

Totodată, au fost realizate o serie de 20 de interviuri despre povestea din spatele Festivalului Internaţional „George Enescu”, cu mari personalităţi care dau viață muzicii de calitate, dialoguri inedite care vor fi difuzate în grila de toamnă a canalului TVR CULTURAL.

Festivalul a marcat şi o premieră, transmisă în direct şi în exclusivitate pe TVR Cultural, în fiecare duminică, începând cu ora 11.00 - seria de concerte pentru familii şi copii, cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica şi instrumentele clasice.

Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi a transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului Internațional „George Enescu”, iar, la ultimele ediţii, a încheiat o serie de parteneriate externe cu prestigioase televiziuni europene interesate de festival. Una dintre cele mai de succes colaborări este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat şi cu Arte, Televiziunea Naţională Elveţiană sau ZDF.