loader
Foto

Festivalul de Reconstituire Istorică din Braşov, la Exclusiv în România

Sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 13.00, la TVR1, echipa Exclusiv în România ne propune un eveniment mai puţin convenţional de comemorare a 100 de ani de la încheierea primului Război Mondial.

 

În această ediție am ajuns în centrul Brașovului, locul unde s-a desfășurat Festivalul de Reconstituire Istorică. Pe un frig pătrunzător, zeci de pasionați de ,,reenactment”, acesta este termenul cel mai folosit din limba engleză pentru a descrie un astfel de eveniment, s-au strâns pentru a comemora 100 de ani de la încheierea primului Război Mondial.

În Piața Sfatului s-au strâns oameni îmbrăcați în uniforme din majoritatea armatelor participante la prima Conflagrație Mondială: România, Franța, și Marea Britanie, pe de o parte, adică cei care au făcut parte din Antanta, și Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia, țări care au fost membre ale alianței Puterilor Centrale. Astfel de evenimente de reconstituire istorică nu sunt organizate doar pentru paradă, ci mai ales pentru a arăta într-un mod interactiv celor curioși cum trăiau soldații în vreme de război, ce fel de echipament purtau, cu ce tehnică de lupta erau înzestrați.

Apoi, am mers să vedem Branul, cel mai cunoscut castel peste hotare, din țara noastră, care a revenit în atenția turiștilor cu o noutate care ne-a făcut să îl mai vizităm o dată, Tunelul Timpului. Cei de aici spun că refacerea tunelului de sub castel a durat 4 ani de zile și a necesitat alți câțiva ani de cercetare și o mie de ore de muncă. Iar 100 de specialiști, printre care și o echipă de mineri, au contribuit la redarea tunelului marelui public.

Nu în ultimul rând, am vizitat și Racoșul, într-un anotimp mult mai călduros decât cel de acum, un loc aflat foarte aproape de orașul Brașov, și care a devenit în ultimii ani un punct turistic important pe harta țării noastre.

Ne-au adus până aici numeroasele legende din zona despre strămoșii noștri, dacii, dar și faima locurilor fermecătoare. Cătălin Cantor, custodele ariei protejate Racoș și un mare pasionat de natură, ne-a însoțit mai întâi la Coloanele Bazaltice, un loc unic în România, apoi la craterul unui vulcan stins dar și la un frumos Lac de Smarald. Aici l-am cunoscut pe Mihail Nemeș, un istoric amator, pasionat de cultura dacilor și un bun cunoscător al legendelor locului. Acesta a lucrat la siturile arheologice din zona Racoșului, și spune că aici se află urmele multor sanctuare și rămășițe de fortificații militare din perioada dacică. Racoșul a fost un important centru pentru daci, cu numeroase fortificații și sanctuare, care au fost cercetate arheologic de abia începând cu anii 70. Din păcate, în prezent nu mai există situri arheologice în lucru, iar cele vechi nu sunt accesibile turiștilor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...