Exclusivitate: „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR | VIDEO

TVR Cultural | actualizat: Luni, 02 Octombrie 2023
Televiziunea Română și Teatrul Național București au adus în atenția publicului producția teatrală de excepție „Regele moare”, într-o interpretare magistrală a marilor actori Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, în rolurile principale.
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare
Regele moare

Scrisă în limba franceză de Eugène Ionesco şi tradusă în limba română de Vlad Russo și Vlad Zografi, piesa este considerată una dintre creațiile remarcabile ale dramaturgului și este o explorare a temelor legate de moarte și existență.

„Regele moare”, spectacol regizat de Andrei și Andreea Grosu, reprezintă o experiență teatrală intensă. Într-o lume în care absurdul devine realitate, un rege - un om obișnuit -, se confruntă cu inevitabilitatea morții. Cu toate că nu se poate pregăti cu adevărat pentru această călătorie, regele trăiește într-un univers neobişnuit. În timp ce moartea își face simțită prezența, lumea din jur se dezintegrează sub ochii săi. El trece prin etape de negare, acceptare, egoism, orgoliu, luciditate și apoi din nou negare - toate acestea culminând într-o falsă resemnare a muritorului, deoarece nimeni nu își poate accepta cu adevărat sfârșitul.

(w640) Regele moa

Foto: Remus Andrei Ion - TVR

Distribuția spectacolului include, alături de cele două simboluri ale teatrului şi cinematografiei româneşti - Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuț, alte nume mari de actori precum: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea și Richard Bovnoczki.

(w640) Regele moa

Foto: Remus Andrei Ion - TVR

Piesa asta, «Regele moare», nu mi s-a părut absurdă. Mi s-a părut o poveste de viaţă pe care o vom trăi cu toţii, fiecare, şi pe care mulţi au trăit-o, dar nu mai pot să ne comunice. Este o experienţă pe care, înainte de a o face în viaţă, am făcut-o în piesa asta.

Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi Bérenger, eroul pe care îl joc eu: exact pentru despărţirea de lumea asta şi plecarea într-un voiaj din care întoarcerea nu este planificată. Aşa că, sunt fericit că joc acest spectacol”, ne-a declarat, în exclusivitate, maestrul Victor Rebengiuc, interpretul personajului principal.

(w640) Regele moa

Foto: Remus Andrei Ion - TVR

Pentru mine personal, «Regele moare» este cel mai drag spectacol pe care l-am jucat vreodată la Teatrul Naţional" a adăugat marea actriţă Mariana Mihuţ.

(w640) Regele moa

Foto: Remus Andrei Ion - TVR

TVR i-a invitat pe telespectatori să exploreze universul fascinant al spectacolului, într-o seară specială de teatru TV, prezentat de Casa de Producție a TVR, o şansă unică pentru toţi telespectatorii de a urmări de acasă un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional Bucureşti.

Piesa „Regele moare” a fost difuzată în exclusivitate de Televiziunea Română, pe canalul TVR CULTURAL, sâmbătă, 30 septembrie a.c, începând cu ora 20.00.

În aceeaşi zi, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 16:30, a fost difuzat un making of sub titlul „Povestea unui spectacol”, despre realizarea spectacolului „Regele moare”, spusă de membrii echipei de producţie care au participat la realizarea lui: regizori, scenografi, actorii din distribuţie, produs de Diana Dumitru, iar de la 19:10, telespectatorii au putut urmări în premieră „Chipuri: Victor Rebengiuc”, un portret realizat de Laurenţiu Damian.