Eurovision revine în 2017 la TVR. În 2018 vine şi Campionatul Mondial de Fotbal

TVR.RO | actualizat: Vineri, 21 Octombrie 2016
TVR şi EBU au ajuns la un acord prin care să facă posibilă difuzarea Eurovision şi a următoarelor două CM de Fotbal: ediţiile 2018 şi 2022.

Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns la un acord prin care să facă posibilă difuzarea de către postul public de televiziune a Concursului Internaţional Eurovision, dar şi a următoarelor două Campionate Mondiale de Fotbal: ediţiile 2018 şi 2022.

Problemele dintre TVR şi EBU durează de câţiva ani, determinate fiind de datoriile acumulate de televiziune. Din acest motiv, EBU a eliminat Televiziunea Română din ediţia 2016 a Eurovision. Pentru că TVR a ajuns la o sensibilă stabilitate financiară şi pentru că pune mai presus interesul publicului şi valoarea conţinutului difuzat, conducerea SRTv a demarat o negociere cu reprezentanţii EBU. S-a stabilit că datoriile istorice să se plătească în maximum trei ani (cca. 10 milioane de Euro), iar plăţile la zi s-au stabilit pentru competiţiile deja contractate până în anul 2022.

„Mi se pare esenţial să ne încadrăm în veniturile actuale şi să nu construim castele pe nisip - cum s-a făcut în trecut, pentru că cineva a zis că va creşte taxa; noi trebuie să ne bazăm acum pe ceea ce încasăm, oferind celor care plătesc taxa tv ceea ce ei au arătat că doresc să vadă, nu numai ce ne este nouă la îndemână să bifăm că dăm ceva la televizor; nu doresc să trecem iar prin momente ca acela în care am fost scoşi din competiţia Eurovision sau cel în care a fost clar că am pierdut Campionatul European de Fotbal 2016. Vreau să revenim la performanţele de acum 10 ani şi să contăm pe această piaţă", a spus Irina Radu, Preşedinte-Director General al SRTv. „Mă bucur că majoritatea membrilor  Consiliului de Administraţie au putut aprecia demersul şi au votat în interesul telespectatorilor", a mai adăugat Irina Radu.

Din strategia de reorganizare a TVR face parte şi această politică de eşalonare a datoriilor, pentru a putea avea baza unui proiect viabil. În această decizie a EBU de a accepta eşalonarea a contat şi transparenţa actualului management, precum şi abordarea profesionistă a problemelor instituţiei.

În plus, EBU va susţine TVR şi printr-o consultanţă de înalt nivel, fără costuri, realizată de profesionişti de anvergură europeană, care îşi vor începe de săptămâna viitoare misiunea la Bucureşti. Documentele care vor reieşi din această consultanţă vor fi puse la dispoziţia oficialităţilor dar şi, în mare măsură, la dispoziţia publicului.