Emil Rebreanu: erou de război, erou de roman, la "Locuri, oameni şi comori"

TVR.RO | actualizat: Vineri, 11 Octombrie 2019
Sâmbătă, 12 octombrie, de la 12.30, la TVR 3, Emilia Nicolaescu vă propune să aflaţi, pornind de la o cravaşă expusă la Muzeul Naţional de Istorie, povestea reală a eroului din romanul "Pădurea spânzuraţilor" scris de Liviu Rebreanu.

Liviu Rebreanu a fost un scriitor de geniu. Am putea spune că odată cu Rebreanu s-a născut romanul românesc. "Ion", "Răscoala", "Ciuleandra" sunt cele mai cunoscute, dar în ediţia din această săptămână a emisiunii “Locuri, oameni şi comori”, Emilia Nicolaescu vă desluşeşte în ce condiţii a fost scris romanul "Pădurea spânzuraţilor" şi ce dramă reală se ascunde în spatele rândurilor.

(oar_w460)

Puţini ştiu că romanul descrie chiar drama trăita de fratele scriitorului, Emil - care nu a fost numai un erou de roman, ci a fost un erou adevărat. El a fost spânzurat de către trupele austro ungare în timpul Primului Război Mondial, pentru că nu a vrut să-şi omoare fraţii români, împotriva cărora fusese obligat să lupte.

Cravaşa lui Emil Rebreanu se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Acest obiect ar putea să treacă neobservat - ba mai mult decât atât, mulţi vizitatori ar putea să se întrebe de ce este expus într un muzeu de istorie. La “Locuri, oameni şi comori” aflaţi că acest exponat are o poveste emoţionantă, fiind martorul unor aventuri scrise cu recunoştinţă, curaj, devotament, sacrificiu, dragoste, patriotism şi multe alte sentimente pe care le veţi trăi ş dumneavoastră, urmărindu-i istoria.

Pentru că exact de la cravaşa lui Emil Rebreanu începe povestea care se încheie cu romanul “Pădurea spânzuraţilor”scris de fratele său, Liviu Rebreanu - poveste reală pe care Emilia Nicolaescu vă invită să o aflaţi sâmbătă, 12 octombrie, la TVR 3.

(oar_w460)

În 2017, emisiunea a fost singura producţie românească inclusă în catalogul URTI (Uniunea Internaţională a Televiziunilor Publice) cu un număr de 23 de episoade.

Seria "Locuri, oameni si comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.