Ediţie specială „Intrare liberă”, dedicată lui Ioan Es. Pop: Despre moștenirea pe care o lasă poetul și impactul versurilor sale asupra poeziei postdecembriste | VIDEO

TVR Cultural | actualizat: Marţi, 25 Iunie 2024
Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie specială a emisiunii „Intrare liberă”, difuzată la TVR Cultural.
tvr cultural editie speciala

Joi, 20 iunie, de la ora 19:00, Daniela Zeca Buzura şi invitatul său, criticul literar Daniel Cristea Enache, au povestit despre poetul şi opera pe care Ioan Es. Pop o lasă moştenire, dar şi despre modul în care acesta a marcat poezia postdecembristă. În cadrul emisiunii, actriţa Cosmina Stratan a recitat câteva poeme ale lui Ioan Es. Pop, iar din studioul TVR CLUJ şi prin platforma Zoom s-au alăturat discuţiei alte personalităţi literare şi poeţi care l-au cunoscut.

Ioan Es. Pop avea doar 66 de ani, iar prin „plecarea sa grăbită” poezia română suferă o ireparabilă pierdere. Născut la Vărai, în Maramureş, şi absolvent al Facultăţii de Filologie din Baia Mare, Ioan Es. Pop a fost profesor la Ieud, colaborator şi redactor şef la mai multe publicaţii culturale. Debutul său în 1994 a fost unul excepţional, „Ieudul fără ieşire” fiind un volum care a făcut istorie şi care a fost distins cu premiul de debut al Scriitorilor din România, respectiv din Republica Moldova. Blândeţea glasului său şoptit, modestia aproape apăsătoare emanată permanent, făceau din Ioan Es. Pop o prezenţă discretă, dar care nu putea fi trecută cu vederea prin forţa poemelor şi discursul liric de un dramatism copleşitor.

După „Ieudul fără ieşire”, a publicat mai multe volume, printre care „Porcec", „Pantelimon 113 bis", „Petrecere de pietoni", „Unelte de dormit", „Arta fricii", antologii de versuri şi volume în colaborare. Pentru poezia sa, tradusă în mai multe limbi, Ioan Es. Pop a obţinut numeroase premii şi a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

Rămas bun, Maestre! Nu vom uita că „aici viaţa se bea şi moartea se uită”!