EBU a demarat procedurile de excludere a TVR din organizaţie

TVR.RO | actualizat: Vineri, 29 Aprilie 2016
România pierde dreptul de a participa la Eurovision.
Turnul TVR televiziunea romana

Reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie. Totodată, România îşi va pierde dreptul de a participa la concursul Eurovision, care va avea loc anul acesta la Stockholm.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situaţiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR în ultimii opt ani. Reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat partenerii că TVR nu va mai putea susţine plăţile datoriilor, ultima tranşă, în cuantum de 250.000 de euro, fiind achitată în luna ianuarie.

Conducerea TVR a făcut numeroase apeluri şi a prezentat posibile soluţii către instituţiile abilitate, în vederea asigurării unei finanţări corecte a serviciului public de televiziune, însă nu a primit niciun răspuns pozitiv.

În acelaşi sens, reprezentanţii EBU au transmis mai multe solicitări autorităţilor române în vederea susţinerii televiziunii publice. În ultima adresă, EBU a solicitat un răspuns din partea instituţiilor contactate până joi, 21 aprilie, ora 20.00, în caz contrar anunţând că vor demara procesul de excludere a României de la Eurovision şi a TVR din rândul membrilor organizaţiei.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

  • România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice.

***

 

Despre EBU

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) este cea mai mare asociaţie a difuzorilor publici din lume, care promovează cooperarea între organizaţiile de radio şi televiziune, facilitând schimburile de conţinut audiovizual.

Avantajele SRTv în organizaţie:

  • accesul la reţeaua EUROVISION care asigură un schimb permanent de ştiri şi programe sportive între membrii EBU (Jocurile Olimpice, Campionate de fotbal), prin intermediul satelitului;
  • accesul la studii şi recomandări de specialitate în domeniul echipamentelor de televiziune, cursuri de pregătire profesională în diferite domenii de specialitate (producţie, ştiri, tehnologie web, management etc.);
  • accesul la întreaga legislaţie juridică în materie de televiziune;
  • participarea cu reprezentanţi la şedinţele de lucru din cadrul departamentului de televiziune unde sunt prezentate cele mai noi tendinţe în domeniu;
  • participarea la realizarea de programe în coproducţie;
  • Participarea  la concursuri europene care se preiau şi difuzează în direct, precum  Eurovision Song Contest, Eurovision Junior.

TVR  a mai contractat, pentru anul acesta şi următorii, prin intermediul EBU:
•    Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Naţionalei;

  • următoarele două ediţii ale Campionatului Mondial de Fotbal şi ale Cupei Confederațiilor,
  • Campionatul European de înot,
  • Campionatul European de canotaj,
  • Campionatul European gimnastică artistică şi ritmică.

TVR a avut de la EBU meciurile din preliminariile CE 2016



***

Despre Eurovision:

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.


Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.


Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt", ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.