Teatru la TVR3: „Don Carlos”, spectacol In Memoriam Eugen Todoran

TVR.RO | actualizat: Joi, 14 Ianuarie 2021
Versiunea pentru televiziune a piesei „Don Carlos”, regia Eugen Todoran, a fost difuzată miercuri, 13 ianuarie, la ora 22.00*, la TVR3.
Don Carlos

Casa de Producție TVR v-a invitat să urmăriți două spectacole IN MEMORIAM Eugen Todoran (1933 – 2021).„Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, marți, 12 ianuarie pe TVR2, și „Don Carlos”, de Friedrich Schiller, miercuri, 13 ianuarie  pe TVR3.

Actorul, regizorul de teatru și televiziune, scriitorul și omul de cultură Eugen Todoran și-a petrecut prima parte a vieții în Luduș. După ce și-a încheiat studiile primare în Luduș și pe cele liceale la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Tîrgu-Mureș a devenit student IATC în „Promoția de aur al teatrului românesc”. Colegi i-au fost Mircea Albulescu, Draga Olteanu, Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Mitzura Arghezi, Flavia Buref, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Sanda Toma.

Eugen Todoran a interpretat zeci de roluri diferite în piese de teatru semnate de mari dramaturgi ai lumii, la teatrele din Timișoara și Galați, a regizat zeci de piese pe scenele teatrelor din Galați, Iași și București, piese de teatru radiofonic, zeci de spectacole la Televiziunea Română; a colaborat cu teatrele din Tîrgu-Mureș, Iași, Cluj și Craiova. A fost nominalizat și premiat la Festivalurile Internaționale de la Praga (1984) și Plovdiv (1989), de UNITER, APTR și de Asociația Internațională a Criticilor de Artă - „Fundația Teatrul XXI (în anii 1994, 1995, 1997, 1998), cu diploma „TVR-60", în 2016 și cu „Jubiliara APTR", în 2015; cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Luduș în anul 1995.

(w500) Eugen Todo

Împreună cu un alt om de cultură ludușean, Ioan Vlăduțiu, a reușit să salveze de la demolare Biserica „Sfânta Maria" (Biserica Cetate „Mazepa"), de pe faleza Dunării, din Galați.

A debutat în literatură la vârsta de optzeci și trei de ani, împreună cu doamna Marie-Jeanne Todoran, la Târgul de carte „Gaudeamus" - București, ediția 2016, cu romanul cinematografic „Un țipăt de păun".

***

„Don Carlos”, de Friedrich Schiller

Miercuri, 13 ianuarie, ora 22.00*, TVR3

Versiune pentru Tv de Eugen Todoran, după traducerile lui George Coşbuc şi Al. Philippide

Distribuţia: Mircea Albulescu, Marius Stănescu, Adrian Pintea, Elvira Deatcu, Ion  Pavlescu, Irina Movilă, Florin Zamfirescu, Victoria Dobre Timonu, Violeta Berbiuc, Ion Siminie, Alfred Demetriu, Constantin Răşchitor, Petre Moraru.

(w640)

Producţia: Miron Murea; Asistenţa tehnică Octavian Floroiu; Lumini Ion Hornea, Ştefan Crăciun; Machiaj: Ion Toma; Procesare sunet: Tatiana Stoenescu; Sunet: Dan Banu, Aurel Marinescu, Mihai Sireanu; Grafică: Mihaela Orzea, Dana Schobel; Editor imagine: Constantin Marciuc, Daniel Niţă, Mircea Ionescu, Robert Voiculescu; Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu; Regia de montaj: Marga Niţă; Costume: Elena Botănescu; Decoruri: Teodora Dinulescu; Director imagine: Cristian Nicolau.

Regia artistică: Eugen Todoran

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele Televiziunii Române.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.