loader
Foto

Documentarul „Secretele istoriei - Mozart, libertatea sau moartea!”, în 29 iulie, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat sâmbătă, 29 iulie, de la ora 20.00, documentarul „Secretele istoriei - Mozart, libertatea sau moartea!”, realizat de Jean-Louis Remilleux și prezentat de Stéphane Bern.

 

În cadrul documentarului „Secrets d’histoire – Mozart, la liberté ou la mort!” (Franţa, 2013), Stéphane Bern merge pe urmele lui Mozart în Austria, descoperind minunile artei baroce, vizitează somptuoasele palate vieneze, cele mai frumoase instituții de operă din Europa și Palatul Versailles, unde, la șase ani, Mozart i-a uimit pe Ludovic al XV-lea și pe curtenii săi cu precocitatea sa muzicală.

Personalitate independentă și călător temerar, Mozart a refuzat să se supună exigențelor curții și a devenit unul dintre primii muzicieni independenți din istoria muzicii.

Documentarul vorbește și despre numeroasele cuceriri romantice ale lui Mozart, despre misterul care învăluie moartea sa - trupul său nu a fost descoperit niciodată -, precum și despre Antonio Salieri, cunoscutul său rival.

CITIȚI ȘI: DOCUMENTARUL „SECRETELE ISTORIEI – GEORGE SAND", ÎN 22 IULIE, LA TVR CULTURAL

Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie 1756 - 5 decembrie 1791) avea doar patru ani când tatăl lui, dirijorul adjunct al orchestrei Curții episcopale din Salzburg, i-a dat primele lecții de clavecin, iar un an mai târziu putea să interpreteze concerte întregi la vioară și clavecin. La 22 de ani, scrisese deja 300 de lucrări.

Cercetătorii muzicii lui Mozart au catalogat peste 800 de piese ale celebrului compozitor, care acoperă mai multe genuri muzicale. Cele mai faimoase opere ale sale sunt: „Concert nr. 9 în mi bemol major KV 271” (1777), „Răpirea din serai” (1782), „Nunta lui Figaro” (1786), „Don Giovanni” (1787), „Flautul fermecat” (1791).

Din cele 13.097 de zile pe care le-a trăit, 3.720 le-a petrecut călătorind în peste 200 de orașe europene.

Sursă foto: TV5 Monde

FILM.TVR.RO

Logo

 
Prin lumi și ficțiuni teatrale, cu Magda Catone şi fiul ei, Carol Ionescu, la „Nocturne”,  pe TVR 1

​Mamă și fiu, actriță și actor, două generații complice în artă și frumos ne bucură sufletul luni, 13 mai, la TVR 1. Urmărim o ediţie „Nocturne” ...

Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Despre interdisciplinaritate, teatru & film la

TVR Cultural îi invită pe telespectatori vineri, 10 mai, de la ora 22.00, la o nouă ediţie a emisiunii "CineSens", alături de invitaţii Bogdana ...