Distincţie internaţională pentru TVR

TVR.RO | actualizat: Joi, 05 Octombrie 2017
Documentarul „Copiii patriei”, distins cu menţiune specială la concursul de documentare Making a story from archives, organizat de COPEAM.
Copiii patriei

Documentarul „Copiii patriei”, realizat de jurnalista Raluca - Mirabela Rogojină, a fost distins cu menţiune specială la concursul de documentare Making a story from archives, organizat de COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean. În cadrul evenimentului au fost acordate doar un premiu şi două menţiuni speciale.

Producţia a fost difuzată în premieră pe TVR1, în cadrul emisiunii “Adevăruri despre trecut”.

Distincţia va fi acordată în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 26 octombrie, la Zagreb, în cadrul festivalului Croatian Film Heritage Conference.

Organizaţia internaţională COPEAM, în colaborare cu reprezentanţi ai organizaţilor de radio şi televiziune balcanice, au lansat, la începutul acestui an, concursul de documentare Making a story from archives - O poveste din arhivă. Selecţia a vizat programe realizate cu materiale de arhivă.

Despre "Copiii patriei":

O lege criminală a omorât peste 10.000 de românce în anii comunismului! La 1 octombrie 1966, Ceauşescu a decretat interzicerea avorturilor şi comercializarea contraceptivelor. Femeile erau obligate să facă cât mai mulţi copii pe care să-i dăruiască patriei. Cine nu se supunea făcea ani grei de puşcărie. Calvarul a durat 23 de ani, timp în care zeci de mii de vieţi au fost distruse: femei mutilate în urma încercărilor disperate de a scăpa de o sarcină nedorită, mii de orfani, familii destrămate. Episodul conţine mărturii cutremuratoare ale celor care au trăit aceste drame pe viu.

Realizator și producător-Raluca Rogojină

Scenariul-Lavinia Betea

Documentarul „Copiii patriei” a fost difuzat în premieră pe TVR1, în 7 iunie 2015, în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”.