Distincţie internaţională pentru TVR Iaşi

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 07 Iunie 2017
Studioul TVR Iaşi a fost recompensat cu Menţiune specială, în cadrul Galei Premiilor CIRCOM 2017, care a avut loc la Ponta Delgada, Portugalia.
TVR IASI CIRCOM

La Categoria Most Original and Innovative la care producţia TVR Iaşi „25, o istorie călătoare” a obţinut acest important premiu european au fost înscrise în concurs 23 de producţii, TVR Iaşi surclasând filme realizate de BBC, France 3, televiziuni regionale din Suedia, Danemarca, Irlanda, Belgia sau Polonia.

Filmul „25, o istorie călătoare” apreciat de juriul internaţional condus de Svein Haaland (NRK, Norway) este un documentar realizat la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea studioului TVR Iaşi şi a impresionat prin „iniţiativa inovativă de a intra într-un mai strâns contact cu publicul, într-o manieră cu totul inedită”.

Juriul PRIX Circom a vizionat peste 160 de producţii înscrise în competiţie şi a acordat în total 10 premii la fiecare categorie şi 10 menţiuni.

(oar_w460) TVR IASI C

Anul acesta, Premiul „The Rising Star Award” - sponsorizat de Televiziunea Română pentru al IX-lea an concescutiv şi acordat în memoria fostei noastre colege Vanda Condurache, director de Programe TVR Iaşi şi membru în juriul Prix CIRCOM - a ajuns la jurnalistul Thomas Mignon de la televiziunea belgiană RTBF.

„25, o istorie călătoare” este un itinerar printre ani, în cele opt judeţe ale Moldovei, împreună cu realizatorii TVR Iaşi, care au revenit în locurile unde au găsit poveşti de viaţă transformate în reportaje în urmă cu 5, 10, 20 de ani.... În vara anului trecut, oameni din întreaga Moldovă s-au întâlnit cu istoria TVR Iaşi în locuri inedite: în muzee, în şcoli, în fabrici, la biserică, pe aerodrom, în pieţele oraşelor, lângă moara din sat sau la cetate. Caravana a dus în cele opt judeţe ale Moldovei filme, reportaje, imagini-document, evenimente din viaţa comunităţii, care au rămas în memoria telespectatorilor, dar şi în arhiva TVR Iaşi. Aşa s-a născut filmul caravanei, un film al echipei TVR Iaşi: „25, o istorie călătoare”, documentar prezentat în premieră anul trecut, în luna noiembrie, atunci când postul TVR Iaşi a împlinit 25 de ani de la prima emisie.

Filmul recent premiat la Ponta Delgada va fi proiectat pentru public, pe 9 iunie, la Ateneul din Iaşi.

 

Despre CIRCOM:

Circom – European Association of Regional Television – reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Tone Kunst (de la NRK – Televiziunea publică din Norvegia).

Anual, asociaţia organizează, într-o altă ţară membră, conferinţa Circom Regional, la care participă jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale europene, membre Circom. Conferinţa prilejuieşte organizarea de workshopuri, dezbateri şi cursuri de perfecţionare, dar şi acordarea de premii pentru cele mai bune producţii regionale.

Gala Prix CIRCOM se desfăşoară în cadrul Conferinţei CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a televiziunilor regionale din Europa.