loader
Foto

Galerie foto

Dirijorul Tiberiu Soare și liderul „Timpuri Noi”, la Music (R)evolution

Telespectatorii TVR Cultural i-au reîntâlnit, în săptămâna 5-9 decembrie, pe dirijorul Tiberiu Soare, pe actrița Monica Davidescu, pe rockerii de la The Mono Jacks și pe Dan Iliescu, liderul formației Timpuri Noi, pe TVR Cultural, de la 13.30, în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”.

 

Marți, 6 decembrie, invitații „Music (R)evolution” au fost Andrei Zamfir și Doru Trăscău, alias The Mono Jacks, una dintre cele mai iubite formații de rock alternativ din România, fondată în 2008.

Cei doi muzicieni au discutat cu Valentina Băințan despre rădăcinile rock-ului în muzica clasică și au analizat piesele „In this life” (Madonna), „Russians” (Sting) și „Bourée” (Jethro Tull) care își au inspirația în opera clasice.

(w882) The Mono J

The Mono Jacks și Valentina Băințan

Miercuri, 7 decembrie, Valentina Băințan l-a avut ca invitat pe Dan Iliescu, liderul formației Timpuri Noi, fondată în 1983. Până în 1991, Timpuri Noi a fost o trupă underground, versurile pieselor sale fiind considerate subversive de regimul comunist. În anii ‘90, formația a deschis recitalurile unor trupe importante, precum Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). Dan Iliescu a analizat, împreună cu Valentina Băințan, rădăcinile pieselor „It’s a hard life” (Queen) și „Because” (The Beatles).

(w882) Dan Iliesc

Dan Iliescu și Valentina Băințan

Joi, 8 decembrie, dirijorul Tiberiu Soare a discutat cu Valentina Băințan despre piesele „Exposition/We can work it out” – Deep Purple, „Pictures at an exhibition” - Emerson, Lake and Palmer (ELP) și „Tocata” – Sky.

Tiberiu Soare a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase ansambluri de prestigiu, iar în mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”. Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

(w882) Tiberiu So

Tiberiu Soare și Valentina Băințan

Vineri, actrița Monica Davidescu și Valentina Băințan au analizat influențele clasice din piesele „Full moon and empty arms” (Frank Sinatra), „It’s now or never” (Elvis Presley) și „Dangerous”  (David Guetta).

Monica Davidescu a absolvit Facultatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, la clasa profesorului Grigore Gonta. Înainte de a fi actriță, Monica Davidescu a fost învățătoare, dansatoare și model. În ziua când a pășit pe scena Teatrului Național din București, în rolul care a consacrat-o, în piesa „Take, Ianke și Cadâr”, își pierdea tatăl.

(w882) Monica Dav

Monica Davidescu și Valentina Băințan

***

„Music (R)evolution” își propune să aducă în atenția telespectatorilor teme din muzica clasică regăsite în muzica pop, rock și jazz, atrăgând publicul spre acest teritoriu considerat elitist.

În fiecare ediție “Music (R)evolution” sunt prezentate fragmente muzicale celebre din muzica modernă, urmând ca acestea să aibă expus, în oglindă, corespondentul de inspirație din muzica clasică. Asocierea dintre cele două exemple muzicale va fi suficient de elocventă și explicită, astfel încât telespectatorul să descopere facil conexiunea dintre cele două compoziții.

Pentru a susține și menține interesul telespectatorului pentru acest tip de emisiune, toate fragmentele muzicale (din muzica modernă și muzica clasică) sunt exemplificate întâi în prezența unor VIP-uri din peisajul muzical și artistic românesc, a explicat Valentina Băințan, realizatoarea emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Andra Soceanu: „Am plâns de bucurie împreună cu tatăl meu! Am simțit că aparțin unei țări care a câștigat”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Vacanță pentru elevi, muncă pentru constructori | VIDEO

Unul dintre cele mai importante programe de investiții în şcolile ieşene se derulează în această vară. 14 unităţi de învăţământ sunt sub schele ...

Drama românească „Epava”, în 18 iulie, la TVR Cultural. Regizorul Cornel Gheorghiță: Am trăit schimbarea din 1989 și mi s-a părut că am trecut dintr-o lume în alta

Între 15 și 21 iulie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să urmărească dramele „Spirala” (2021), „Epava” (2019) și „Monștri.” (2019) și ...