Diplomă de excelenţă pentru Izolaţi în România

TVR.RO | actualizat: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Jurnalista Dite Dinesz, de la TVR Timişoara, a primit Diploma de excelenţă pentru regenerare rurală pentru „atenţionarea opiniei publice asupra stării oamenilor şi a locurilor uitate din cătunele/gospodăriile izolate din România, prin realizarea serialului Izolaţi în România“.

Distincţia a fost acordată în cadrul unei festivităţi organizate la Timişoara, cu ocazia Zilei Mondiale a Urbanismului, de organizaţia Registrul Urbaniştilor din România - Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.

„Serialul  Izolaţi în România realizat de d-na Dite Dinesz şi echipa sa, dincolo de senzaţionalul imaginilor şi poveştilor prezentate, atrage atenţia asupra unei Românii Uitate pe care noi urbanii, civilizaţii lumii moderne, nu mai avem timpul să o percepem. Este vorba despre oameni care supravieţuiesc izolaţi, fără doctor, magazine, şcoală, fără curent electric, de rostul lor asumat de a menţine încă echilibrul dintre ei şi natura înconjurătoare prin respectarea rânduielilor cosmice”, a declarat prof. univ, dr. arh. Radoslav Radu, din partea organizatorilor.

Au fost peste 120 de oameni de care echipa TVR s-a apropiat de-a lungul filmărilor, din judeţele  Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita şi Caraş-Severin.

În 2006 echipa TVR a filmat prima serie „Izolaţi în România“ în unele locuri ascunse din ţară, noua serie „Izolaţi în România“, aduce în atenţie, după zece ani, aceleaşi locuri. „Fiecare film îl duce pe telespectator în imaginile de acum 10 ani, pentru că timpul a avut răbdare cu aceste locuri, nu a schimbat nimic“, mai spune Dite Dinesz.

Echipa „Izolaţi în România“ a primit trei premii APTR: în 2006 Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia Umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii de televiziune din ultimii 25 de ani din România.