Dan C. Mihăilescu vs Dragoş Bucurenci

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg

În 28 septembrie, ora 22.10, la TVR 1

Dan C. Mihăilescu vs. Dragoş Bucurenci

A treia dezbatere „X vs. Y” din cadrul programului Mari Români de la TVR 1 va porni de la documentarele realizate de regizorii Cornel Mihalache şi Andrei Mureşanu. Prin intermediul celor două filme documentare - despre Constantin Brâncuşi şi despre Mircea Eliade – criticul literar Dan C. Mihăilescu şi jurnalistul Dragoş Bucurenci îi vor susţine pe sculptorul Constantin Brâncuşi şi, respectiv, pe scriitorul Mircea Eliade.

„Am filmat prima scenă a documentarului despre Brâncuşi pe strada Mântuleasa în plin centrul Bucureştiului, la 44 de grade Celsius, iar eu eram îmbrăcat cu sacou... A fost un debut încins şi, după primele minute înregistrate, îmi venea să renunţ. Am mai fost să filmăm la Litere, la Institutul Ana Aslan (unde am găsit o atmosferă de comisariat interbelic, degajată de arhitectura clădirii), apoi pe plaja de la Corbu – Constanţa. La filmări am folosit un hamster, care trebuia să se învârtă într-o roată, exact când terminam eu de povestit despre Eliade, numai că am filmat de mai multe ori scena pentru că hamsterul fugea din roată până când terminam eu replica. Tocmai lângă locul unde filmam noi cu hamsterul a avut loc un accident de maşină... Îngrijorat de soarta hamsterului, regizorul Andrei Moroşanu l-a luat acasă după terminarea filmărilor”, ne povesteşte Dragoş Bucurenci.

„În ultima zi de filmare a documentarului despre Eliade, am ajuns la mănăstirea Colelia. Andrei Moroşanu, regizorul, văzuse câteva fotografii alb-negru ale locaţiei şi insistase să filmăm penultima scenă la această mănăstire părăsită, greu accesibilă şi pe care nimeni din echipă nu o văzuse cu ochii lui. Din biserică au rămas intacte zidurile, dar nu mai există tavan. Maicile au improvizat o bucătărie în fostul altar şi două chilii în exonartex. Noaptea bezna se întinde pe mai mulţi kilometri. Şi, cu toate că întunericul pare nesfârşit, noaptea la Colelia nu te-apucă groaza.

Când păşeşti în Biserică, în nopţile fără nor, pereţii se continuă cu un tavan de stele. E atâta mareţie în felul în care Dumnezeu şi-a pictat singur lăcaşul părăsit de oameni, încât aproape că-ţi vine să le crezi pe maici când îţi vorbesc despre minunile care li se întâmplă zilnic”, mai povesteşte Dragoş, susţinătorul lui Mircea Eliade.

Criticul Dan C. Mihăilescu, susţinătorul sculptorului Constantin Brâncuşi, a avut şi el parte de câteva momente interesante în călătoriile pentru realizarea filmărilor documentarului. „A fost o minune toată călătoria pentru filmarea acestui documentar”, mărturiseşte înfocatul susţinător al lui Brâncuşi. Aflat în parcul din Târgu Jiu care găzduieşte ansamblul de sculpturi ale lui Brâncuşi, criticul a avut parte de o întâmplare electorală: a fost înconjurat de oameni, care, curioşi foc, îl întrebau cu cine filmează, dacă a plecat de la Pro Tv şi a venit la TVR. În acelaşi parc, mizând pe patriotismul local, întreaga echipă de realizare a documentarului a distribuit fluturaşi cu Votaţi Brâncuşi, cel mai mare român!. Parcul era plin de localnici, dar şi de vizitatori din nordul ţării.

„Am improvizat foarte mult la filmări”, ne mai povesteşte Dan. C. Mihăilescu. „În parcul de la Târgu Jiu ne-a prins o ploaie îngrozitoare, motiv pentru care am intrat în Teatrul Dramatic din localitate pentru a termina filmarea”.

Argumente pro şi contra desemnării lui Brâncuşi ori Eliade drept cel mai mare român al tuturor timpurilor veţi primi în direct la TVR 1, joi seară, de la ora 22.10. Cei doi susţinători (avocaţi) se vor afla faţă în faţă în studio, avându-i lângă ei liderii de galerie Irina Păcurariu şi Radu Naum, gazde ale programului Mari Români. Florin Iaru va prezenta din nou regulile jocului, cum se votează şi, dacă va fi cazul, va fi şi arbitrul celor două galerii. Tot el va anunţa şi clasamentul intermediar Top 10 Mari Români.

Vlad Craioveanu, Bogdan Naumovici, Adrian Cioroianu, Ioan T. Morar, Andrei Gheorghe, Mircea Diaconu, Dragoş Bucurenci, Dan C. Mihăilescu, Sandra Pralong şi Stejărel Olaru sunt „avocaţii” celor 10 Mari Români. Ei vor încerca să-i convingă pe telespectatori că merită să acorde personalităţii susţinute de fiecare dintre ei votul pentru cel mai mare român.

În data de 21 octombrie, Televiziunea Română va difuza show-ul final al proiectului Mari Români, în care va fi desemnat cel mai valoros român al tuturor timpurilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE