Cortina TVR s-a ridicat pentru profesioniştii teatrului de televiziune

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 04 Ianuarie 2017
Personalităţi ale teatrului şi filmului TV s-au regăsit la aniversarea de 60 de ani
Tvr 60 Tudor Caranfil
TVr 60 Stere Gulea
TVR 60 Al Mironov
TVr 60 Ioana Prodan
Doina Levintza TVR 60
Cristiana Bota
Tvr 60 Tudor Caranfil
TVr 60 Stere Gulea
TVR 60 Al Mironov
TVr 60 Ioana Prodan
Doina Levintza TVR 60
Cristiana Bota

Atmosfera spectacolelor de teatru TV a animat din nou studioul 3 al Televiziunii Române. Astăzi a fost ziua în care cei care şi-au legat numele de teatrul şi filmul de televiziune au revenit în TVR.

Tudor Caranfil, Doina Levintza, Ioana Prodan, Lucia Hossu Longin, Irina Margareta Nistor, Eugen Todoran, Doina Teodoru sunt câţiva dintre cei care s-au revăzut în studioul 3, locul în care s-au montat şi filmat numeroase piese de teatru TV.

Realizatori, redactori, regizori, scenografi, directori de imagine, cameramani, sunetişti pe care-i regăsim pe genericele unor piese de teatru şi film TV, emisiuni de ştiinţă şi tehnică, emisiuni agrare sau emisiuni economice din Arhiva TVR s-au reîntâlnit pentru a rememora zilele de pionierat ale televiziunii în România. S-au bucurat să se regăsească în fotografiile din EXPO TVR60, să-şi amintească de Tudor Vornicu, Octavian Paler, Iosif Sava şi de toată acea perioada romantică, în care, până şi Revelioanele erau în direct.

Teatrul şi filmul TV au fost piloni importanţi pentru TVR. „În perioadele dificile, când programul TV era de două ore pe zi, teatrul avea 80 de minute pe săptămână. Aici s-au lansat tineri actori, precum Adrian Pintea sau George Mihăiţă, de exemplu. Mergeam şi asistam la examenele de la UNATC pentru a descoperi tinere talente”, a povestit regizorul Eugen Todoran.

„Am o nostalgie, le-a spus Doina Levintza, foştilor săi colegi prezenţi astăzi la aniversarea TVR 60. Toată tinereţea mea, am muncit 5-6 ani de dimineaţă până seara, să fac teatru TV şi regret că nu prea se spune că am făcut şi eu teatru TV.”

Irina Margareta Nistor şi-a amintit cum împărţea acelaşi birou cu Ioan Ionel, cel care mergea în străinătate pentru a selecta filme şi seriale, cum îl aştepta să revină şi să fie primii care vedeau acele producţii.

„Alegeam cele mai bune filme şi seriale, Tudor Vornicu ne încuraja şi susţinea în acest sens. Am fost printre primele ţări din Europa unde s-a difuzat Dallas, spre exemplu, iar din cauza serialului Om bogat, om sărac, era să o păţim, pentru că nu era corect politic”, a povestit Ioan Ionel, care, mulţi ani, a realizat şi Teleenciclopedia.

În acelaşi timp, Alexandru Mironov şi-a amintit cât de fascinat a fost de prima zi când a păşit în TVR, când, la coadă la cafea erau: „două balerine, Andrei Bacalu, Florin Piersic, dar şi un Moş Crăciun, deşi era luna august. Toţi erau în acelaşi loc. Aşa ceva nu puteai să vezi în altă parte”.

Astăzi, în studioul 3 au intrat din nou şi Cristiana Bota – una dintre fostele crainice ale TVR, dar şi Marilena Rotaru, Ivona Cristescu – realizator muzică clasică, Marga Huss Crăciun – realizator balet, alături de realizatori de emisiuni culturale, economice, agrare ori de ştiinţă şi tehnică, dar şi Stere Gulea, unul dintre foştii preşedinţi ai Televiziunii publice.

Aceasta a fost cea de-a treia şi ultima întâlnire în cadrul proiectului TVR 60 cu foşti colegi, cu cei care au făcut istorie în televiziunea din România şi sunt parte din istoria TVR.

 

EXPO TVR60 poate fi vizitată în continuare de publicul larg, în grupuri organizate, până în data de 13 ianuarie, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. Accesul se va face în baza programărilor, la telefon 021.3199111 – sau online, la adresa de e-mail tvr60@tvr.ro.