Contractul dintre TVR şi Telesport este valabil

| Miercuri, 07 Februarie 2007
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Contractul pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I pentru returul sezonului 2006 – 2007 şi pentru sezonul 2007 -2008, încheiat între Televiziunea Română şi compania Telesport, este în continuare valabil. În urma analizării documentelor care au stat la baza rezilierii contractului de către Telesport, TVR a constatat că notificarea de reziliere unilaterală a contractului în cauză este nelegală şi abuzivă şi că, în prezent, contractul îşi produce pe deplin efectele. Televiziunea publică a transmis companiei Telesport o informare în acest sens în data de 6 februarie 2007.

„Sunt uluit de modul în care a ales Telesport să procedeze în acest caz. Este evident că nu se pot face astfel de abuzuri decât din rea-voinţă. În plus, avem informaţii că existau negocieri (dacă nu cumva s-au şi finalizat) între Telesport şi un alt post tv în ce priveşte cedarea drepturilor de difuzare a acestor meciuri şi chiar preluarea canalului Telesport, într-o negociere Ťla pachetť. Mi se pare inadmisibil ca interesele cluburilor de fotbal din Liga I să fie prejudiciate major prin rezilierea acestui contract din motive care ţin strict de interese personale. Refuz să cred că suporterii, sponsorii echipelor, conducerile de club vor fi indiferenţi în ceea ce priveşte acoperirea naţională a postului tv cu care Telesport negociază, asta prin comparaţie cu TVR. Cred că TVR a dovedit în timp că este un partener serios şi pe care se poate conta în sprijinul fotbalului românesc, aşa că singura concluzie e că la mijloc este rea-voinţă”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedinte-director general al TVR.

În perioada dintre anunţul făcut de Telesport privind rezilierea contractului cu TVR şi constatarea nulităţii actului de reziliere, cele două părţi au discutat posibilitatea să încheie un nou contract de cesiune a drepturilor pentru meciurile din returul sezonului Ligii I şi din sezonul viitor, opţiunile 1 şi 4. TVR nu a primit vreun răspuns la oferta făcută companiei Telesport în acest interval.

TVR a anunţat, în data de 2 februarie 2007, că Telesport a reziliat contractul pentru cedarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I, după ce persoanele responsabile de efectuarea plăţilor din cadrul Direcţiei Economice a TVR au omis, din neglijenţă, să emită ordinele de plată până în data de 10 ianuarie 2007. În urma acestui incident, preşedintele - director general al televiziunii publice a demarat cercetarea disciplinară prealabilă pentru sancţionarea persoanelor responsabile de nerespectarea clauzelor contractuale de către TVR.

TVR precizează însă că, în conformitate cu clauzele contractului încheiat cu Telesport, astfel de evenimente nu puteau conduce la rezilierea imediată a contractului, existând remedii de natură contractuală, obligativitatea ca părţile să soluţioneze orice diferend pe cale amiabilă şi mai ales termene, de care Telesport era ţinut înainte de a notifica rezilierea contractului.

„Rezilierea a fost aşadar abuzivă, Telesport încercând Ťieşireať din contract pentru a putea negocia cesiunea drepturilor către o altă televiziune, la un preţ mai mare. Suntem decişi să acţionăm în justiţie pentru recuperarea prejudiciului produs, pe care îl evaluăm la câteva milioane de euro şi, dacă este nevoie, pentru blocarea pe cale judiciară a oricărei încercări de cesionare a drepturilor către o altă societate”, a declarat Tudor Giurgiu.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE