Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2019

TVR.RO | actualizat: Luni, 01 Octombrie 2018
Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a aprobat înscrierea României la cea de-a 64-a ediţie a Eurovision Song Contest (ESC), în limita bugetului aprobat pe anul 2019.

Potrivit calendarului stabilit de European Broadcasting Union (EBU), organizatorul competiţiei, lista finală a ţărilor înscrise urmează a fi anunţată la finalul anului. Anul viitor, competiţia muzicală va avea loc în Israel, în luna mai, după ce Netta a câştigat Eurovision 2018 de la Lisabona, cu piesa “Toy”. 

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. European Song Contest (ESC) se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite. 

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. 

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol