Conferinţa CIRCOM Regional a început astăzi, la Timişoara

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012

Prima zi a conferinţei cuprinde dezbateri, workshopuri şi premii pentru producţii tv regionale

Cea de-a 29-a ediţie a conferinţei CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor publice regionale din Europa, a debutat astăzi, 5 mai, la Timişoara.

Programul zilei a fost deschis de o dezbatere în care au fost continuate discuţiile lansate ieri, în cadrul întâlnirii "Senior Management Summit", la care au participat aproximativ 20 de manageri din 12 ţări. Dezbaterea s-a purtat în jurul temei principale a conferinţei „Mai multă calitate, mai puţini bani" ("Doing It Better, Spending Less"), aducând în prim-plan riscurile şi oportunităţile pe care televiziunile publice le pot avea în următorul deceniu.

Dezbaterea a fost condusă de Bob Collins, preşedintele Autorităţii Audiovizualului din Irlanda (Broadcasting Authority of Ireland) şi fost director general al RTE, radioteleviziunea publică irlandeză. Timp de câţiva ani, Collins s-a numărat şi printre membrii conducerii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor şi radiourilor publice din Europa, la care este afiliată şi TVR.

De asemenea, astăzi vor avea loc workshopuri care se vor concentra pe tema schimburilor de informaţii şi experienţă şi a beneficiilor programelor realizate în coproducţie, între televiziuni publice regionale, în condiţiile actuale de piaţă.

Tot astăzi, TVR 3 transmite în direct, de la ora 20.00, Gala Premiilor CIRCOM Regional, în cadrul căreia vor fi premiate cele mai bune producţii realizate de televiziuni regionale europene, pe parcursul anului 2010. Gala va fi difuzată simultan şi pe cele cinci staţii regionale ale Televiziunii Române din Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova şi Târgu-Mureş, marcând astfel o premieră pentru TVR.

Gala este prezentată de Irina Păcurariu, realizator TVR, şi David Lowen, preşedintele Premiilor CIRCOM.

Urmăriţi şi discutaţi despre cele mai importante momente ale conferinţei CIRCOM Regional, în timp real, pe Twitter, folosind hash tag-ul #CIRCOM2011.

Organizată de TVR şi CIRCOM Regional, conferinţa CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor publice regionale din Europa, are loc la Timişoara, în perioada 5-7 mai 2011. Este pentru a doua oară când TVR organizează acest eveniment. Printre televiziunile care au mai organizat această conferinţă de-a lungul anilor se numără BBC, RAI, France 3 şi ARD.

Desfăşurată sub tema „Mai multă calitate, mai puţini bani" ("Doing It Better, Spending Less"), conferinţa din acest an prilejuieşte organizarea de workshopuri, cursuri de perfecţionare şi dezbateri pe teme presante pentru serviciile regionale de televiziune, cum ar fi: menţinerea standardelor de calitate de producţie în condiţiile bugetelor reduse, beneficiile coproducţiilor şi ale schimbului de programe, promovarea eficientă a programelor.

Anual, CIRCOM Regional premiază, în cadrul conferinţei, cele mai bune producţii regionale. La conferinţă participă peste 200 de jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale din 25 de ţări europene.

Despre CIRCOM:

CIRCOM - European Association of Regional Television - reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Michael Lally (de la RTE - Radioteleviziunea publică din Irlanda), iar vicepreşedinte este Elena Spanily, Şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din Televiziunea Română.

Anual, asociaţia organizează conferinţa CIRCOM Regional, găzduită de un studio teritorial al unei reţele publice naţionale membre a CIRCOM, anul acesta fiind rândul Televiziunii Române să organizeze, la Timişoara, acest eveniment.