CIRCOM 2011: Manageri din 12 ţări dezbat viitorul televiziunii în Europa

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012
circom_pt site178x136.jpg

Dezbaterea are loc cu o zi înaintea conferinţei CIRCOM Regional (Timişoara, 5-7 mai)

Aproximativ 20 de manageri de televiziune din 12 ţări europene vor dezbate astăzi, 4 mai, la Timişoara, despre riscurile şi oportunităţile pe care televiziunile regionale le pot întâlni în următorul deceniu. Dezbaterea se numeşte „2020 – Provocări pentru televiziunile regionale: riscuri şi oportunităţi” şi va avea loc în cadrul întâlnirii ”Senior Management Summit”, care precede cea de-a 29-a ediţie a conferinţei CIRCOM Regional, ce va debuta la Timişoara pe 5 mai. Conferinţa CIRCOM Regional este cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor publice regionale din Europa.

Dezbaterea va fi moderată de Bob Collins, preşedintele Autorităţii Audiovizualului din Irlanda (Broadcasting Authority of Ireland) şi fost director general al RTE, radioteleviziunea publică irlandeză. Timp de câţiva ani, Collins s-a numărat şi printre membrii conducerii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor şi radiourilor publice din Europa, la care este afiliată şi TVR. Bob Collins va fi asistat de Johan Linden, consilier al directorului general al televiziunii publice suedeze, SVT.

Discuţiile dintre executivii prezenţi la Timişoara se vor înscrie în tema principală a conferinţei Mai multă calitate, mai puţini bani” (“Doing It Better, Spending Less”) şi vor aduce în prim-plan subiecte precum: funcţionarea televiziunilor publice regionale în condiţiile economice actuale; menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii producţiilor în condiţii financiare dificile; beneficiile colaborărilor şi ale coproducţiilor TV.

La acest Senior Management Summit va participa şi Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR, alături de alţi factori de decizie din ţări precum Cipru, Norvegia, Danemarca, Belgia, Slovenia, Croaţia, Franţa, Georgia.

Acest Summit este o nouă premieră pentru CIRCOM Regional, alături de workshopul de documentare, care a debutat ieri, 3 mai, şi care este susţinut de Tony O’ Shaughnessy, realizator de documentare şi fost editor de ştiri la BBC.

Organizată de TVR şi CIRCOM Regional, conferinţa CIRCOM Regional, cea mai importantă întâlnire anuală a Asociaţiei televiziunilor publice regionale din Europa, va avea loc la Timişoara, în perioada 5-7 mai 2011. Este pentru a doua oară când TVR organizează acest eveniment. Printre televiziunile care au mai organizat această conferinţă de-a lungul anilor se numără BBC, RAI, France 3, ARD.

Desfăşurată sub tema „Mai multă calitate, mai puţini bani” (“Doing It Better, Spending Less”), conferinţa din acest an va prilejui organizarea de workshopuri, cursuri de perfecţionare şi dezbateri pe teme presante pentru serviciile regionale de televiziune, cum ar fi: menţinerea standardelor de calitate de producţie în condiţiile bugetelor reduse, beneficiile coproducţiilor şi ale schimbului de programe, promovarea eficientă a programelor.

Anual, CIRCOM Regional premiază, în cadrul conferinţei, cele mai bune producţii regionale. La conferinţă participă peste 200 de jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale din 25 de ţări europene.

***

Despre CIRCOM:

CIRCOM – European Association of Regional Television – reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Michael Lally (de la RTE – Radioteleviziunea publică din Irlanda), iar vicepreşedinte este Elena Spanily, Şef al Serviciului Relaţii Internaţionale din Televiziunea Română.

Anual, asociaţia organizează conferinţa CIRCOM Regional, găzduită de un studio teritorial al unei reţele publice naţionale membre a CIRCOM, anul acesta fiind rândul Televiziunii Române să organizeze, la Timişoara, acest eveniment.

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

TVR a început un proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe dezbateri, traininguri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

***

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR