Cel Bun, cel Mare, cel Bătrân: Nume, renume și porecle domnești

TVR.RO | actualizat: Duminică, 03 Noiembrie 2019
Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți un nou episod al seriei „Locuri, oameni şi comori", sâmbătă, 2 noiembrie, la ora 12.00, pe TVR 3.
Mihai Viteazul

„Nume, renume și porecle domnești”, despre asta ne povestește realizatoarea Emilia Nicolaescu împreună cu invitatul ei Cristian Moșneanu.

(w500) Mosneanu i

Viteazul, cel Bun, cel Mare, cel Bătrân, Negrul, Dracul, Șchiopul, Turcitul, Bețivul și alte câte și mai câte nume au purtat domnitorii români! Unele erau supranume, de mândrie sau de înspăimântare a dușmanului, altele erau nume de ocară, porecle pe care le primeau din cauza beteșugurile sau pentru firea slabă, nevolnică.

(w235) Bogdan cel

Bogdan cel Orb

Fiecare nume, renume sau poreclă ascunde însă o poveste și cu siguranță un sâmbure de adevăr. Numele pe care ți-l dă poporul este cel care îți conferă un loc în eternitate. Renumele și poreclele i-au cinstit sau, dimpotrivă, au rămas în conștiința urmașilor ca o pedeapsă sau o răzbunare.

(w235) Papura Vod

Papură Vodă

Unele au fost nedrepte, fiind puse de boierii potrivnici, dar cele mai multe caracterizau pe deplin personajele în cauză. Se spune că umorul ne-a salvat ca popor și iată, umorul se regăsește și în denumirile, poreclele, patronimele pe care le aveau unii dintre conducătorii noștri.

(w235) Vlad ineca

Vlad Înecatul

***

Echipa TVR

Imagine: Marian Oprea

Asistent: Cristea Tache

Sunet: Marius Stanciu

Montaj: Sorina Linte

***

Seria „Locuri, oameni și comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.