Ce mai crede lumea despre Mari Români

| actualizat:
După dezbaterile din 24 şi 25 iunie de la Institutul Cultural Român, TVR 1 propune telespectatorilor pentru seara de 26 iunie, tot de la 20.30, o nouă rundă de discuţii pe marginea proiectului Mari Români. Radu Naum a avut întâlnire la Amsterdam CaffeandTerace din Bucureşti cu Ana Diculescu – avocat, Ileana Lucaciu - România Liberă, Artanu (Adrian Pleşca) – Timpuri noi, Ioan Gyuri Pascu – Grupul Divertis, Bogdan Naumovici – agenţia Leo Burnett.

Dacă Ana Diculescu l-a nominalizat pe Mihai Eminescu, iar Artanu pe Nicu Vladimir, cel care a adus influenţa rock´n´roll-ului în muzica românească, ceilalţi invitaţi nu au făcut o nominalizare, declarându-se mai mult sau mai puţin susţinători ai proiectului.

Acest demers nu mă deranjează, aşa cum nici nu mă aranjează. Mi-e indiferent, pentru că eu cred că nu există o boală mai perenă decât dorinţa de a ierarhiza, de a face topuri. E foarte gravă. Ciuma a disparut, SIDA cred că va fi şi ea eradicată, dar boala asta de a face topuri, de a compara, nu va dispărea niciodată. (...) De la Festivalul Mamaia la Festivalul de Teatru de la Sibiu, toata ţara e tot un concurs şi un top. Eu nu pot alege, eu cred că sunt mari şi nu ştiu ce matematician şi părintele Arsenie... Nu pot să spun care este cel mai mare român. La Haga, i-am spus unui localnic că sunt din România şi imediat mi-a zis: Hagi, Nadia, Ilie Năstase. Nu Paulescu, nu Ciprian Porumbescu, a comentat Gyuri Pascu despre proiectul Mari Români.

Bogdan Naumovici a fost de părere că Mari Români este important în primul rând pentru televiziune. Nu aveam această întrebare în cap înainte de acest concurs. Nu credeam că este atât de importantă. Poate deveni un subiect de mari dezbateri, dacă se strecoară personalităţi controversate. (Bogdan Naumovici)

Cred că românii sunt foarte interesaţi de a face topuri, de a-şi spune opinia. Dovadă sunt şi sondajele făcute chiar de TVR – Cei mai iubiţi, în care vedeam că lumea era interesată să îşi spună părerea. Ceea ce este o capcană la această emisiune este faptul că nu avem criterii. E un sondaj de umbră, pentru a vedea cum gândeşte românul. În sufletul lui, el crede că cel mai mare român este, mama, de exemplu. Este instinctiv. Deci lasă plaja cât mai mare. Acest proiect provoacă puţin omul şi îl face să se întoarcă în istorie, a fost de părere Ileana Lucaciu.

Nu pierdeţi această dezbatere în cadrul căreia Gyuri Pascu „a ameninţat" că la finalul campaniei va veni cu propria sa listă de mari români, să îi citească pe toţi.

Găzduit de Cătălin Ştefănescu, Irina Păcurariu, Gianina Corondan şi Radu Naum, programul Mari Români se desfăşoară în două etape: nominalizările şi votul. Campania de nominalizare a fost lansată în data de 27 mai 2006 şi durează până pe 1 iulie. Nominalizările se pot face apelând gratuit un număr de telefon fix (0800.020.800, doar în reţeaua RomTelecom), accesând site-ul www.mariromani.ro, o adevărată enciclopedie virtuală, sau trimiţând un SMS, cu tarif normal, la nr. 1861. Mai întâi, vor fi anunţate cele 100 de personalităţi care au obţinut cele mai multe nominalizări din partea telespectatorilor, urmând să îi cunoaştem apoi pe cei 10 români care vor intra în cursa pentru titlul de „cel mai mare român al tuturor timpurilor”. Este momentul în care se dă startul celei de-a doua etape.

În perioada iulie-august se vor realiza 10 documentare, câte unul pentru fiecare dintre cei 10 finalişti. În septembrie şi octombrie, pe parcursul a 5 săptămâni, cei 10 competitori vor putea fi susţinuţi de telespectatori în cadrul unor dezbateri transmise în direct de TVR 1. În data de 21 octombrie, Televiziunea Română va transmite în direct spectacolul final al proiectului „Mari Români", show în care va fi desemnat cel mai valoros român al tuturor timpurilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE