Casa de Producţie: "Metamorfoze", premiera tv

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Mai 2018
De vineri, 25 mai, până duminică, 27 mai, TVR a difuzat, în premieră pentru televiziune, spectacolul-eveniment METAMORFOZE, după Ovidiu, în regia lui Silviu Purcărete.
Metamorfoze

În perioada 19-27 iunie 2017 a avut loc, la Constanţa, Festivalul Internațional de Teatru „Miturile cetății”. Casa de Producție TVR a fost partener media al evenimentului și, tot atunci, o echipă TVR a înregistrat reprezentația cu METAMORFOZE, după Ovidiu.

Săptămâna aceasta vă invităm să urmăriți premiera pentru televiziune a acestui spectacol-eveniment

Regia: Silviu Purcărete

Dramaturgia: Alain Garlan

Decorul: Helmut Stürmer

Costumele: Lia Manţoc

Muzica: Vasile Şirli

(w640) Metamorfoz

În distribuție: Veronica Arizancu, Emõke Boldizsár, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Mariana Mihu, Adrian Neacşu, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Fabiola Petri, Daniel Plier, Iulia Popa, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Viorel Raţă, Vlad Robaş, Bogdan Sărătean, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei, Ema Veţean, Liviu Vlad.

Regia tv şi montajul: Gini Ignat

Director de imagine: Cristian Stoian

Regia muzicală şi postprocesare sunet: Gabriel Scîrleţ

Producător: Sînziana Miloşoiu

„Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, producţie a Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu şi parte din patrimoniul cultural al României

Ovidiu a comparat “Metamorfozele” sale cu efectele teatrului. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că unul dintre cei mai cunoscuţi regizori europeni, Silviu Purcărete, şi-a propus să prezinte versurile poemului, să redea esenţa lor poetică şi să extragă sunete şi imagini extraordinare din ele. În adaptarea sa a capodoperei lui Ovidiu, la care a lucrat cu Alain Garlan, Purcărete a căutat să evidenţieze cele mai ascunse sentimente ale oamenilor.

Lucrând cu o mare varietate de artişti, el reuşeşte să surprindă esenţa poemelor şi să le transpună într-un spectacol tulburător şi memorabil. (http://www.tnrs.ro/spectacole/metamorfoze)

„Coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca", a Centrului Cultural De Rencontre Abbaye Neumünster şi a teatrului din Esch-sur-Alzette, Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete, a fost pus în scenă iniţial la Luxemburg, în 2007, având o distribuţie internaţională. Reluat în 2010 în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, spectacolul are la origine textul omonim al poetului latin Publius Ovidius Naso, ce cuprinde aproximativ 250 de legende scrise în hexametri şi structurate în 15 cărţi, toate având la bază ideea de transformare (oamenii se preschimbă în plante sau animale, animalele în statui, universul întreg ascunde germenele mutaţiei).

Metamorfozele prezentate la Sibiu sunt un prilej de etalare a vieţii în complexitatea sa, a formelor sale proteice, pornind de la originile lumii, dar apropiindu-se de timpurile noastre prin problematica abordată, prin caracterul parabolic ce incumbă mediaţia asupra destinului omului contemporan. Crimele Medeei, lupta dintre centauri şi lapiţi, iubirea neîmpărtăşită a muzei Eco pentru frumosul Narcis, epidemiile ce cuprind întreg pământul, conflictele de tot felul, aspiraţia omului spre înalt (zborul lui Icar), nu sunt doar o serie de povestiri mitologice, ci pot fi interpretate ca alegorii ale unei lumi decăzute, aflate în derivă. De altfel, chiar lui Ovidiu i-a fost reproşat de către unii istorici faptul că a introdus în operă o serie de aluzii la societatea vremii sale, modernizând mitologia.

Spectacolul lui Silviu Purcărete, deşi păstrează aura timpurilor primordiale, fără trimiteri explicite la contemporaneitate, reuşeşte prin caracterul abstract al imaginilor să suscite multiple interpretări şi să ofere privitorului prilejul unei meditaţii asupra condiţiei umane de-a lungul timpului. Accentul cade pe mişcare scenică, pe vizual, şi mai puţin pe text, iar când acesta este prezent, de cele mai multe ori este vorba de versificaţia originală pe care prea puţini spectatori sunt capabili să o înţeleagă. Caracterul oracular ce poate fi ghicit în tonul grav, solemn cu care personajul poetului (interpretat de Bogdan Sărătean) îşi recită textul în limba latină - capătă semnificaţii ezoterice. Realizarea comunicării între actori si spectatori este preluată astfel de dimensiunea non-verbală a spectacolului.

Metamorfoze este un spectacol inedit, dramatic şi liric deopotrivă, ce tinde să surprindă mişcările stihiale, elementaritatea materiei, lumea crudă şi inocentă în acelaşi timp a vremurilor primordiale, dar de asemenea, transformarea sufletului omenesc, mişcările interioare, şi mai ales nevoia atât de actuală de reîntoarcere la natură, la beatitudinea expresionistă a contopirii dintre uman, vegetal şi animal” – Anda Ionaș, Liternet.ro

(w640) Metamorfoz

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 25 mai, ora 23.00 și sâmbătă, 26 mai, ora 16.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 26 mai, ora 12.00

TVR 3: duminică, 27 mai, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István