Casa de Producție TVR v-a invitat să urmăriți „Circul Matteo”

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
Un film de televiziune în regia artistică a lui Alexandru Lustig. S-a difuzat la TVR 3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, detalii mai jos.
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo
circul matteo

Parabolă plină de umor, din care nu lipsesc strălucirea, misterul, numerele de circ și intrigile polițiste.

„Filmul continuă tradiţia lungmetrajelor şi pieselor de teatru realizate de Casa de Producţie TVR. Filmările, cu puţine excepţii, au fost făcute la sediul Televiziunii Române, fie în curte, unde practic a fost ridicat un circ adevărat, fie în strada Moliere. Ca la orice producție mare, momentele dificile nu au lipsit, mai ales că s-a lucrat într-un ritm alert și s-au folosit efecte speciale. Cu tot efortul, am realizat un lungmetraj captivant și în care recunoaștem o Românie contemporană.” (a spus Demeter Andras, producător coordonator)

Adaptare după piesa de teatru „Circul Matteo”, de Adrian Lustig, a cărei premieră avut loc în Iași, în anul 2002, povestea ne poartă în toamna lui 1999. Comedia neagră, cu tentă polițistă, se petrece într-un circ aflat în pragul falimentului, care, în încercarea de a se salva, își pierde, rând pe rând, toți actorii trupei. Numai că moartea lor este o momeală din care mușcă doar cei doi procurori implicați în găsirea criminalului.

(w640) circul mat

„Totul s-a filmat în 14 zile, înregistrând un mic record. Se știe că regizorul Sergiu Nicolaescu lucra cel mai repede, în jur de 6-7 pagini de scenariu pe zi. Noi am avut o zi în care am filmat 14 pagini. Sigur, acest record n-ar fi fost posibil fără sprijinul echipei TVR. Oamenii au fost extraordinari și total implicați. Au muncit cu o plăcere nebună.” (a povestit Adrian Lustig, scenarist și producător executiv)

Cea mai complicată secvență a fost mersul pe sârmă al actorului Adrian Ciobanu, la 4 metri înalțime.

„Mă temeam că nu o să ne iasă. Actorul a stat în echilibru la 4 metri înalțime, în arena circului . Am avut un antrenor cu noi, dar riscul era mare. A ieșit însă totul bine.” (ne-a mai spus Adrian Lustig)

„Circul Matteo” a fost realizat în colaborare cu Fundația Teatru Contemporan și Circul Metropolitan București.

Îndrăgita actriță Tora Vasilescu s-a retras din viața artistică în urmă cu cinci ani, dar povestea scrisă de Adrian Lustig a convins-o să revină pentru rolul principal, Aspasia Matteo.

(w640) circul mat

„De la primele pagini lecturate am descoperit replici care mi-au stârnit hohote de râs. Personajul interpretat de mine este o femeie puternică, luptătoare, care caută soluții extreme ca să supraviețuiască într-o perioadă de degringoladă.” (spune Tora Vasilescu).

Actrița a povestit și că nu a fost ușor la filmări, mai ales că cea mai lungă zi de filmare a numărat 14 ore, dar și că s-a simțit excepțional alături de echipa TVR.

La baza piesei de teatru se află romanul „Legea timidității universale”, o narațiune captivantă, scrisă de Adrian Lustig, în perioada comunistă, care a văzut lumina tiparului în condiții atipice.

„În 1986, am scris un roman care nu a fost publicat din cauza cenzurii. Pe vremea lui Ceaușescu, un autor avea voie să publice o dată la doi ani. Dacă opera sa era în planul editorial dar nu trecea de cenzură, autorul pierdea patru ani. Romanul ar fi trebuit să apară în luna octombrie, iar editura m-a chemat să-mi spună că romanul a fost oprit de la publicare. M-au întrebat dacă mai am ceva scris acasă și, ca să nu-mi pierd locul în plan editorial, am mințit și am spus că am un roman, dar că nu este dactilografiat. În șapte zile am scris „Legea timidității universal.” (a povestit autorul)

(w640) circul mat

Despre autor

În urma cu 15 ani, în prefața volumului „Poker și alte două comedii”, cineva spunea că „Adrian Lustig a uitat să îmbătrânească”. Dacă este sau nu așa, vă veți convinge vizionând filmul „Circul Matteo”, ecranizarea piesei de teatru omonime. Ce le propunem acum telespectatorilor este o porție zdravănă de râs amar - în stil Lustig, într-una dintre rețetele sale încărcate de ironie și imprevizibil.

Despre regizor

Alexandru Lustig s-a aruncat încă o dată în gol, pentru a-și urma chemarea de artist. Rezultatul: Circul Matteo, care la prima vedere ar putea părea o afacere de familie: tatăl dramaturg și producător executiv, fiul regizor. În realitate însă, cei doi au lucrat în tipicul tandem regizor-scenarist, iar teatrul a devenit… film.

Distribuţia:

Tora Vasilescu - Aspasia Matteo

George Ivașcu - Bițu Măieruș

Constantin Cotimanis - Petre Goldin

Florin Zamfirescu - Costică Bornescu

András Demeter - Amatto Gordini

Radu Gheorghe - Doctorul

Mihai Gruia Sandu - Belal

Mihai Mălaimare - Pichi

Adrian Ciobanu - Sandi Valdano

Ovidiu Niculescu - Volodea

Gelu Nițu - Marcel Herșcovici

Corina Dănilă - Gizela

Sever Bârzan - Mișu

Mircea Radu - Marzano

Gabriel Sârmei - Polițistul

Fata - Gabriela Valentir

Caii: ȘEIC şi ECUADOR

Leul: ZIMBA

Echipa:

Regia artistică: Alexandru Lustig

Scenariul: Adrian Lustig

Producători: Liana Sandulescu, Diana Dumitru

Producător executive: Adrian Lustig

Producător coordinator: Demeter Andras Istvan

Imaginea: Cristian Stoian, Ovidiu Guzu, Vlad Micu

Scenograf décor: Silvia Porojnicu

Scenograf costume: Raluca Chelaru

Muzica: Matei Bucur - Mihăescu

Sunet: Valentin Bartolomeu, George Sandu

Editor imagine: Ela Ștefănescu

Machiaj: Oana Cristescu

Coafură: Claudia Mehedințiu

Editor sunet: Cornel Ciuleanu

Efecte special: Ștefan Cios

Regizor second: Larry Maronese

Regie car: Judith Georgescu

Regie platou: Gabriel Șerban

***

Mulțumiri speciale:

  • Muzeulului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
  • Studioului Video Art și domnului Ticu Alexe

***

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 11 ianuarie, ora 23.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 12 ianuarie, ora 11.30

TVR 3: duminică, 13 ianuarie, ora 20.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István