„Bolnavul închipuit" de Molière, la TVR 1

TVR1 | actualizat: Luni, 08 Iulie 2019
TVR 1 vă așteaptă la teatru tv luni, 8 iulie, de la ora 22.10*, când puteți urmări „Bolnavul închipuit" de Molière.

Este un spectacol montat de Sanda Manu la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca și preluat de Televiziunea Română în anul 2003 din Festivalul Naţional de Teatru.

(w640)

Ultima piesă scrisă de Molière , „Bolnavul închipuit”, este la fel de actuală ca în urmă cu aproape 350 de ani. Omul nu mai moare pentru că e muritor, ci pentru că e „bolnav” - de aici relaţia lui nelinştită, obsedantă, cu boala, cu ipohondria. Moartea „naturală” se transformă într-o moarte „medicalizată”.  Aflat la limita dintre comic şi tragic, „Bolnavul închipuit” este un spectacol fermecător prin umorul fin şi delicat pe care-l degajă. O partitură susţinută cu dezinvoltură şi aplomb de actorii conduşi cu mână de maestru de regizoarea Sanda Manu. Un ipohondru ilustru, care cucereşte, cu fiecare reprezentaţie, inimile spectatorilor.

(w640)

„Este ultima piesă montată de mine pe o scenă și prima realizată pe scena Teatrului Național  din Cluj. A fost o bucurie ocazia de a cunoaște Clujul, teatrul și minunații actori din distribuție. Spectacolul acesta vorbește, de fapt, despre singurătate. Cu toții avem nevoie de iubire. Mereu. Fără iubire ne îmbolnăvim. Iar la bătrânețe, când rămânem singuri, nevoia de dragoste nu este mai mică, dar boala cauzată de lipsa ei este mai grea.” i-a mărturisit, Sanda Manu, în 4 iulie 2019, lui Silviu Jicman, regizor tv, amintindu-și de acest spectacol.

(w640)

Traducere: Tudor Bogdan şi Ştefan Crudu

Distribuţie: Anton Tauf, Melania Ursu, Adriana Băilescu, Dorin Andone, Cristina Pardanschi, Irina Wintze, Carmen Culcer, Ovidiu Crişan, Cornel Răileanu, Emanuel Petran, Dan Chioran, Dragoş Pop, Vasilica Stamatin, Stelian Roşian.

Decoruri : T.Th. Ciupe

Costume: Adriana Grand

Muzica: Dorina Crişan Rusu

Realizator: Ioana Prodan

Redactor: Doina Teodoru

Director imagine: Aurel Piţigoi

Montaj: Sebastian Chelu

Regia TV: Silviu Jicman

Direcţia de scenă: Sanda Manu

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră