Auzul e un dar. Nu-l ignora!

TVR.RO | actualizat: Vineri, 02 Decembrie 2016
Televiziunea Română și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică lansează Campania AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!

Stop. Opriți-vă un minut din tot ce făceați. Ce auziți în jur? Zgomotul orașului? Vocile colegilor? Râsul copiilor care se joacă în parc? Un căine care latră? Pe cineva drag care vă strigă pe nume?

Vă imaginați cum ar fi dacă v-am da niște dopuri pentru urechi care să vă taie complet auzul? Cum ar fi să purtați permanent aceste dopuri?

Hipoacuzia este un defect invizibil la naștere. Nimeni nu știe că bebelușul nu aude. Nu își aude părinții, nu aude vocea care îi cântă înainte de somn, nu își aude nici măcar propriul râs. Ce credeți că se întâmplă cu un astfel de copil? Cum se dezvoltă? Cum își capătă informațiile? Cum se joacă? Cum învață? Cum iubește? Care sunt șansele lui să ajungă un om întreg?

Ne ascundem după degete, sau admitem că avem o problemă? Lansăm o campanie doar pentru că este parte din misiunea publică, sau chiar credem că este ridicol ca niște oameni nevinovați să primească VERDICTUL: RETARD?

Știți care este diferența dintre o viață fără sunete și normalitate? Un test. Făcut imediat după naștere. Un program de screening auditiv la nivel național. Un gest pe care oricare dintre noi îl poate face, fără să mai aștepte autoritățile să facă lucruri ce trebuiau făcute acum multă vreme.

Televiziunea Română și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică lansează Campania AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!

În România incidența hipoacuziei profunde la naștere este estimată a fi de 1:630 nou-nascuti, iar 3:1000 au grade diferite de hipoacuzie.

Hipoacuzia este o problemă socială, nu doar medicală. Nu există viață fără sunete. Fără auz nu se poate dezvolta limbajul, comunicarea este deficitară, integrarea socială devine dificilă. Răutate, izolare, singurătate. Aceasta este singura perspectivă.

Copiii hipoacuzici arată și se comportă la fel ca nou-născuții cu auz normal. Dar este doar o aparență. Cu cât intervenția este mai timpurie, cu atât recuperarea auditiv-verbală este mai ușor de obținut și  are mai mult succes.

90% dintre copii cu hipoacuzii profunde nu au fost depistaţi la naştere.

Screeningul inițial, care stabilește dacă există sau nu o problemă auditivă a noului născut, se poate face în maternitate. Din păcate, doar 17 dintre cele 165 de maternități din România au posibilitatea de a face screening-ul auditiv la naștere și, la nivel național, există doar 5 centre unde se poate face diagnosticarea gradelor de hipoacuzie.

AUZUL E UN DAR. NU-L IGNORA!

Iuliana Tudor,  ambasadorul campaniei, vă va aminti în fiecare zi că doar auzul este cel care NU vă permite să îi ignorați pe cei care încă nu au glas.

Lansarea campaniei are loc astăzi, 30 septembrie, în cadrul TELEJURNALULUI TVR pe de TVR 1, la ora 20:00.

Ce putem face?

În primul rând să aflați despre calvarul la care sunt condamnați hipoacuzicii și familiile lor. Apoi, să ne ajutați să schimbăm asta. Prin conștientizare,  prin implicare, cu bani. Pentru că, da, e nevoie de bani.

8834 este numărul la care puteți dona 2 euro. Este numărul la care o pot face și cei cărora le veți povesti despre toate cele pe care vi le-am spus mai sus.

Vrem să echipăm maternităţile din România cu aparatura necesară screening-ul auditiv prin contribuții de 2 euro, adică un SMS la 8834, sau prin virament în conturile

RO09INGB0000999906264136 (lei)

RO17INGB0000999906265641 (euro)

Ne auziți?