TVR MOLDOVA poate fi retransmis doar în sistem digital

TVR.RO | actualizat: Joi, 25 Martie 2021
Autorităţile de la Chişinău reconfirmă: TVR Moldova poate fi retransmis doar în sistem digital. Cu toate acestea, canalul TVR MOLDOVA beneficiază de un mix de distribuţie care îi asigură acoperirea a peste 97% din populaţia Republicii Moldova.
mira - televiziune - semnal - ecrane - media

Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a reconfirmat, prin Decizia nr. 2/14, publicată pe site-ul www.audiovizual.md marţi, 9 februarie 2021, că TVR MOLDOVA poate fi retransmis doar în format digital.

Decizia Consiliului reiterează faptul că utilizarea reţelelor statale II și III în format analogic în Republica Moldova a încetat de drept la data de 1 martie 2020, făcând imposibilă retransmisia canalului SRTv în acest format.

Deşi SRTv şi-a manifestat intenția de a continua transmisia în sistem analogic şi după această dată, dar cu respectarea legislației din Republica Moldova, formulând o serie de solicitări în acest sens către autorităţile în domeniu din Republica Moldova, încă din februarie 2020, Consiliul Audiovizualului a răspuns că, odată cu atingerea termenului limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, „utilizarea reţelelor analogice se sistează de drept”.

Decizia publicată în cursul zilei de ieri a fost luată în urma solicitării Întreprinderii de Stat Radiocomunicaţii din Chişinău de reperfectare a autorizaţiei de retransmisie a serviciilor de programe ale furnizorilor de servicii media atât în sistem digital, cât şi în reţelele analogice, reconfirmând poziția autorităților de la Chișinău de a opri utilizarea rețelelor în format analogic.

Cu toate acestea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA beneficiază de un mix de distribuţie care îi asigură acoperirea a peste 97% din populaţia Republicii Moldova (frecvenţa de televiziune analogică îi asigură o acoperire mai redusă, de 85% din populaţie), fiind retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi în sistem digital terestru chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013.

De asemenea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în oferta lor.

Televiziunea Română acordă o importanţă deosebită canalului TVR MOLDOVA - investiţie strategică a statului român peste Prut - şi va face toate demersurile necesare pentru a asigura o vizibilitate cât mai mare a acestui canal pe teritoriul Republicii Moldova.