Andrei Zinca va regiza pentru TVR serialul La Urgenta

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg

Cunoscutul regizor american de origine română Andrei Zincă a ajuns luni în Bucureşti, unde va fi implicat în realizarea unui serial de televiziune pentru TVR. Această colaborare marchează o premieră în cariera sa, dat fiind că nu a mai regizat niciun serial în ţara sa de origine. Zincă este cunoscut în America Latină şi Statele Unite, acolo unde locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea, în cadrul companiei de programe de televiziune pe care regizorul născut în România a înfiinţat-o în Miami.

Serialul, întins pe 15 episoade, este realizat după unul dintre scenariile selecţionate la concursul organizat de TVR în iarna trecută de către casa de producţie Direct Target. Subiectul central îl reprezintă activitatea unei echipe de medici dintr-un spital de urgenţă din România.

Priceperea regizorală a lui Andrei Zincă va fi dublată de abilităţile directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai buni profesionişti ai imaginii din România, care îşi va pune amprenta asupra serialului pregătit de TVR. Echipa este completată de o serie de tineri actori şi de specialiştii pe partea de producţie, coordonaţi de Adela Harnagea, producătorul general.

Andrei Zincă s-a născut în România, unde a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografic㠄I.L. Caragiale”, clasa de imagine film şi televiziune. Şi-a început cariera la Studiourile Buftea, ca operator. A urmat episodul Televiziunea Română, unde Zincă a fost operator de imagine şi, ulterior, regizor independent.

El a părăsit România în ’82, la 28 de ani, ajungând prima oară în America Latină şi apoi în Statele Unite. Unul dintre primele filme realizate şi regizate de el a fost un documentar despre ţările din America de Sud, produs pentru că Tudor Vornicu, realizator şi director de programe TVR în perioada ’66-’89, „a avut încredere în el”, după cum mărturiseşte regizorul.

Andrei Zincă a făcut parte din echipa care a produs primul serial de succes în limba spaniolă din Statele Unite. Alături de activităţile regizorale axate pe acest gen de producţii, regizorul a fost nominalizat pentru un premiu Emmy pentru programul „Conversaţie în Vatican” un documentar de o oră cu şi despre Papa Ioan Paul al II-lea. De asemenea, Andrei Zincă a regizat episodul pilot din serialul „Momente importante în istorie”, pentru canalul Discovery, documentarul ce va fi lansat în septembrie 2006.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE