loader
Foto

Alianţe şi trădări, în episodul 10 din Moştenirea clandestină de la TVR 1

Miercuri, 29 ianuarie, în cel de-al zecelea episod al seriei documentare Moştenirea clandestină , despre fapte şi mistere din viaţa unor militari: polonezul Ryzard Kuklinski şi românul Ion Mihai Pacepa

 

Ediția emisiunii de miercuri 29 ianuarie este disponibilă online pe TVR+

TVR 1 a difuzat miercuri, 29 ianuarie, de la ora 21.00, cel de-al zecelea episod, primul din acest an, al seriei documentare Moştenirea clandestină, despre fapte şi mistere din viaţa unor militari: polonezul Ryzard Kuklinski şi românul Ion Mihai Pacepa.

Proiectul al cărui producător este Monica Ghiurco propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de „ţintă” a unor strategii secrete. Episodul în premieră: Alianţe şi trădări poate fi vizionat miercuri, de la ora 21.00, atât la TVR 1, cât şi pe tvrplus.ro.

Războiul Rece a însemnat jocuri de forţă între două mari blocuri militare: NATO şi Tratatul de la Varşovia, ale căror armate nu s-au înfruntat niciodată direct, pe câmpul de bătălie. Pacea extrem de fragilă de pe continent s-a datorat şi polonezului Ryzard Kuklinski, ofiţer de stat major, agent CIA care le-a furnizat americanilor zeci de mii de documente secrete ale Tratatului de la Varşovia, inclusiv informaţii despre atitudinea României în raport cu planurile sovieticilor. Un al doilea dezertor celebru din blocul comunist este românul Ion Mihai Pacepa, generalul de securitate care a fugit în SUA în 1978. Despre fapte şi mistere din viaţa celor doi care au ales „trădarea”, aflaţi mai multe în cel de-al zecelea episod din seria Moştenirea clandestină.

Despre Moştenirea clandestină: Seria documentară difuzată de TVR 1 aduce în prim-plan confruntarea de pe frontul clandestin din perioada Războiului Rece şi nu numai, prezentând publicului - în premieră şi în exclusivitate - elemente de natură să bulverseze percepţia oficială asupra ultimelor decenii.

Filmul este un proiect-fluviu care are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol.

Proiectul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de „ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia.

Este un documentar despre dizidenţă şi dezinformare, ce valorifică imagini de arhivă rare şi scoate la lumină adevăruri incendiare despre spioni, dezertori, agenţi dubli, operaţiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş, Carlos Şacalul.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...