Afacerea Tănase – leapşa pe murite, la TVR Iași

TVR.RO | actualizat: Joi, 09 Decembrie 2021
Marți, 7 decembrie, la ora 19:00, pe TVR Iași, vă invităm să revedeți un documentar ce reconstituie celebra afacere de spionaj numită de presa franceză „Afacerea Tănase”. Regia: Ionuț Teianu  

Documentarul programat de TVR Iași  reconstituie celebra afacere de spionaj numită de presa franceză Afacerea Tănase (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii François Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu.

Pornind de la scenariul lui Liviu Tofan, realizatorul Ionuţ Teianu aduce în atenţia telespectatorilor o istorie spectaculoasă, tipică războiului rece: trădare, politică la nivel înalt, spionaj, servicii secrete şi maşinaţiunile lor.

(w640)

1982, Bucureşti. Ianuarie - Ceauşescu îi cere unuia dintre spionii săi - Matei Pavel Haiducu - să asasineze la Paris doi disidenţi români: scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, ambii cetăţeni francezi.

Paris. Mai - agentul încearcă să îl otrăvescă pe Paul Goma. După două zile - Virgil Tănase dispare de pe o stradă pariziană. Presa consemna: a fost răpit, apoi ucis de Securitatea română. De fapt, Serviciile franceze (DST) elaboraseră una dintre cele mai incredibile operaţiuni din Războiul Rece, răpindu-l pe Virgil Tănase pentru a se crede că spionul român şi-a îndeplinit misiunea.

(w640)

Iunie – spionul Matei Pavel Haiducu se întoarce la Bucureşti şi este decorat de Ceauşescu pentru îndeplinirea misiunii din Franţa. Francois Mitterand, fiind la curent cu actul de manipulare al Serviciilor franceze, se exprimă public, lăsând să se creadă autenticitatea răpirii şi anulându-şi vizita de stat prevăzută în România.

(w640)

Conform surselor DST, toată operaţiunea avea ca scop obligarea şefului Securităţii, generalul Pleşiţă, de a se refugia în Franţa. Însă planul a eşuat în august, din cauza unei scurgeri de informaţii în presă iniţiată de Jean-Louis Debré, pe vremea aceea judecător de instrucţie. Pentru a se apăra, agentul secret şi cele două potenţiale victime au organizat o conferinţă de presă şi au dezvăluit cazul...

Documentarul este o producţie România 2013.

Realizator: Ionuţ Teianu

Scenariul: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu

Credit foto: aarc.ro