"A doua Românie": reîntâlnire cu "Învingătoarele României"

TVRi | Marţi, 18 August 2020
TVRi v-a invitat, joi, 20 august, ora 21.00, să revedeți o ediţie specială a emisiunii "A doua Românie", în care au fost sărbătorite doamne de poveste care au reușit să doboare recorduri, să schimbe mentalități și chiar lumea.

Ați putut să o revedeți pe Smaranda Brăescu, cea care a fost încoronată de contemporanii săi ca Regină a Înălțimilor, prima femeie deținătoare a unui brevet de parașutism din România, dar și a unui brevet de pilot obținut în SUA, cea care a stabilit recorduri mondiale, a fost decorată ca pilot de război și ulterior condamnată în contumacie. O poveste de viață fascinantă, complicată, pe care avem ocazia să o cunoaștem mai bine, datorită unor oameni care au făcut tot posibilul pentru ca numele Smarandei Brăescu să ocupe locul care i se cuvine în istoria aviației.

Emisiunea a onclus și un DUPLEX TVR Cluj cu Cornel Mitut, șeful studioului cinematografic al armatei, și Laurențiu Buzenchi, Comandor de aviaţie (r), președinte al Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, filiala Cluj

(w640)

Prin intermediul acestei ediții speciale au fost sărbătorite și urmașele Smarandei Brăescu, la fel de curajoase. O astfel de învingătoare, care a ales să-și trăiască viață la înălțime este Andreea Piștea, deținătoare a 12 recorduri mondiale și 5 recorduri europene la parașutism, categoria formații internaționale mari în cădere liberă.

(w640)

O altă urmașă a Smarandei Brăescu, Daniela Tăbăcaru a visat să zboare încă din liceu, iar acum este pilot militar şi zboară cu un IAR 99 Şoim, în Baza 95 Aeriană din Bacău. Are la activ zeci de ore zburate pe Iak-52 şi sute de ore pe IAR-99 Standard şi Şoim. Este pilot şi mamă, împărtășește pasiunea pentru profesie cu soțul ei, iar viaţa lor e ca un scenariu de film.

(w640)

În emisiune a fost prezentă una dintre Învingătoarele României care a luptat întotdeauna pentru respectarea drepturilor românilor din Republica Moldova și pentru recunoașterea valorilor românești pe ambele maluri ale Prutului și în lume. Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar pe viață al Republicii Moldova, E S Iuliana Gorea Costin continuă să construiască poduri culturale peste Prut.

(w640)

Nu-ți fie frică de eșec, ci de teamă de a încerca! Este crezul Dacianei Leonte, care iubește la rândul ei înălțimile și IT-ul. Lucrează la o companie specializată în implementarea soluţiilor software pentru gestiunea resurselor unei organizaţii și, în ciuda faptului că și-a descoperit relativ recent pasiunea pentru alpinism, a reușit să urce pe unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Ne-a dezvăluit ce o motivează și cum se împacă profesia cu pasiunea.

(w640)

***

Înregistrările emisiunii pot fi urmărite pe TVR+.

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

TVR +
Canalul TVR YouTube