2 ani de război într-o zi dedicată Ucrainei, la TVR INFO | VIDEO

TVR INFO | actualizat: Joi, 29 Februarie 2024
Televiziunea Română a marcat data de 24 februarie printr-un maraton de programe speciale: documentare, interviuri, corespondenţe în direct din Ucraina, Moscova, Washington, marile oraşe europene, dar şi o serie de dezbateri dedicate acestei zile, realizate de jurnaliştii TVR INFO şi difuzate sub genericul „2 ANI DE RĂZBOI”.
TVR Info Ucraina

•       Cauzele, evoluţiile şi perspectivele conflictului de la graniţa României în dezbateri, analize şi corespondenţe live, la postul de ştiri al TVR

•       Experţi din ţară şi din străinătate pun în context semnificaţiile şi urmările războiului pentru o lume întreagă

24 februarie 2022 este ziua care ne-a schimbat vieţile! Ziua în care ne-am trezit cu un război la graniţă, după ce Rusia a atacat Ucraina. De atunci au trecut doi ani de teroare, de moarte și judecată strâmbă pentru ucraineni. Doi ani de când trăim, zi de zi, sub presiunea surdă a războiului de lângă noi. Un război ce nu dă semne că se domoleşte ci, din contră, că s-ar putea extinde.


Televiziunea Română a marcat data de 24 februarie printr-un maraton de programe speciale: documentare, interviuri, corespondenţe în direct din Ucraina, Moscova, Washington, marile oraşe europene, dar şi o serie de dezbateri dedicate acestei zile, realizate de jurnaliştii TVR INFO şi difuzate sub genericul „2 ANI DE RĂZBOI”.

Structurat pe trei tronsoane, programul arată cum a început să se modifice lumea sub greutatea bombardamentelor şi a tancurilor ruseşti. În studioul TVR INFO au fost analizate cauzele care au dus la izbucnirea celui mai sângeros conflict de la Al Doilea Război Mondial, evoluţia situaţiei militare prin ofensivele şi contraofensivele de pe front, situaţia politică şi socio-economică la nivel mondial, dar și implicarea marilor puteri, prin sprijinul acordat celor două părţi şi reconfigurarea sau consolidarea alianţelor la nivel internațional. 

Totodată, jurnaliştii TVR INFO şi invitaţii lor au analizat dacă Ucraina mai are susţinerea Occidentului, care sunt efectele şi perspectivele războiului într-un context tot mai puţin stabil, marcat de o cursă a înarmărilor, de alegerile prezidenţiale din Rusia şi SUA, de spectrul extinderii conflictului în regiune, a războiului din Fâșia Gaza sau a ameninţării Chinei la adresa Taiwanului.

Programul „2 ANI DE RĂZBOI” a început de la ora 10.00 cu tema „Susţinerea Ucrainei”, unde moderatorii Laura Fronoiu şi Marius Popa, împreună cu invitaţii lor au vorbit despre ajutorul NATO, UE şi SUA, despre vizitele lui Volodimir Zelenski şi cele ale liderilor europeni şi americani în Ucraina, despre paşii spre UE şi starea de spirit a ucrainenilor de rând. 

Discuţiile din platou au fost susţinute, pe tot parcursul zilei, de trimisul special al Televiziunii Române în Ucraina, Alex Costache şi de corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, care au adus, în direct, informaţii de ultimă oră.

Programele şi telejurnalele TVR au arătat, încă din primele minute ale conflictului, cum invazia rusă a influenţat deciziile politice şi economice la nivel naţional, european şi mondial. Acum este momentul să tragem linie şi să dezbatem noutăţile şi evoluţiile militare ale războiului. Astfel, de la ora 15.00, timp de două ore, Ramona Avramescu, Maria Smarandache şi Adelin Petrişor au  analizat „Transformarea Ucrainei şi Rusiei” şi au discutat despre situaţia actuală a liniei de front, mişcările de trupe NATO, situaţia armatei ucrainene şi a celei ruseşti, despre ajutorul militar pentru Ucraina şi înarmarea Rusiei. În platou, alături de jurnaliştii TVR, au fost prezenţi numeroşi specialişti în domeniu, precum: Angela Grămadă - expert în relaţii internaţionale şi președinte Experts for Security and Global Affairs Romania, George Scutaru - director New Strategy Center, Dan Grecu - general maior în rezervă,  Constantin Degeratu - fost şef al Statului Major, Florin Şperlea - analist si istoric militar. Expertiza lor va fi punctată de relatările jurnaliştilor Alex Costache şi Liviu Iurea, de Mihai Isac - expert în relaţii internaţionale, care va intra în direct de la Chişinău şi, din Marea Britanie, de Corneliu Bjola - profesor Studii Diplomatice, Universitatea Oxford.

Ediţiile speciale ale zilei de sâmbătă au continuat cu difuzarea, în direct de la Kiev, a discursului preşedintelui Zelenski, la doi ani de la începerea agresiunii ruse.

Ştefan Onică, Alina Grigore şi Loara Ştefănescu au abordat tema „Evoluţia războiului şi efecte lui”, de la ora 17.45. De ce are nevoie Ucraina pentru a câştiga conflictul? De ce este important să câştige Ucraina şi cât de problematică este situaţia în Republica Moldova? Am aflat răspunsurile de la cei trei moderatori şi invitaţii lor: Dan Claudiu Degeratu - expert în relaţii internaţionale, comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, Cristian Diaconescu - fost ministru de Externe, generalul de brigadă Mircea Mîndrescu - fost comandant NATO, Adrian Zuckerman - fost ambasador al SUA în România. De asemenea, vom afla cum văd acest conflict Mykhailo Samus - analist militar din Ucraina şi, de la Washington DC, Iulia Joja - expert în securitate.

Un interviu special pentru ziua de 24 februarie l-ați putut urmări la emisiunea „Brilliant" (de la ora 14.30), unde Loredana Negrilă a stat de vorbă cu Vadim Ghirdă, fotoreporterul care a uimit lumea cu fotografiile sale de pe frontul din Ucraina, pentru care a fost distins, alături de alţi cinci colegi de la Associated Press, cu prestigiosul Premiu Pulitzer.