„Controversaţii" din Top 100 Mari Români

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg


31 iulie, la TVR 1

„Controversaţii" din Top 100 Mari Români

Au fost scrise foarte multe articole pornind de la iniţiativa TVR de a realiza un top al primilor 100 de mari români. Unii au susţinut campania TVR, alţii au fost revoltaţi pe motiv că nu pot fi amestecate merele cu perele (nu poate fi realizat un top în care să fie alăturaţi sportivii cu scriitorii, politicienii cu oamenii de ştiinţă, scriitorii cu cântăreţii), că nu poate fi lăsat poporul să-şi aleagă valorile, că nu se poate clasifica fără criterii clar stabilite etc. Apoi, că de ce Bulă este pe lista marilor români, de ce femeile sau actorii sunt mai puţin reprezentaţi în acest top, cum de a ratat Gigi Becali top 10, de ce sportivii şi, în special fotbaliştii, sunt atât de numeroşi în top 100, cum a ajuns Gregorian Bivolaru pe locul 20, de ce Vlad Ţepeş este după Ceauşescu, de ce X lipseşte din top, de ce Y se află în top etc. Proiectul TVR, realizat după un format BBC, care a fost respectat întocmai, a dat naştere la dezbateri, a iscat controverse, a făcut să se vorbească despre personalităţi - mari valori ale românilor - şi altele decât cele din cărţile de istorie.

În continuare, la TVR, în fiecare luni seară, de la ora 21.05, sunt programate dezbateri despre topul 100 Mari Români. Spaţiul de o oră este pus la dispoziţia celor care vor să-şi spună părerea despre proiect, top etc.

Luni, 31 iulie, de la ora 21.05, în direct la TVR 1, Mihaela Crăciun va modera întâlnirea cu Horia Roman Patapievici, Adrian Cioroianu, Dan Pavel, Tudor Octavian, Marie Rose Mociorniţă, Sandra Pralong şi Liviu Mihaiu. Subiectul discuţiei – personalităţi controversate în top 100.

Până acum Irina Păcurariu a discutat cu invitatele ei despre femeile din top 100 (10 iulie), Florin Iaru a avut o dezbatere despre marii români şi Internetul, precum şi despre marii absenţi din top 100 (17 iulie), Radu Naum i-a adus săptămâna trecută (24 iulie) la Despre Mari Români pe fotbalistul Gheorghe Hagi, preşedintele LPF Dumitru Dragomir, istoricul Constantin Bălăceanu Stolnici şi jurnaliştii Ioan T. Morar, Cătălin Tolontan, Horia Ghibuţiu pentru a vorbi despre sportivii din Top 100.

Campania Mari Români continuă. Regizorii Cornel Mihalache, Laurenţiu Rusescu, Lucia Hossu-Longin, Camelia Robe, Laura Beldiman, Andrei Moroşanu, Alexandru Solomon, Alexandru Maftei, Hanno Hoffer şi Florin Iepan lucrează la documentarele despre cei 10 finalişti. În septembrie şi octombrie, pe parcursul a cinci săptămâni, cei 10 competitori vor putea fi susţinuţi de telespectatori în cadrul unor dezbateri transmise în direct de TVR 1. În data de 21 octombrie, Televiziunea Română va difuza spectacolul final al proiectului Mari Români, show în care va fi desemnat cel mai valoros român al tuturor timpurilor.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE