loader
Foto

Ziua Internațională a Cititului Împreună

RECOMANDARI

În fiecare an, în prima zi de miercuri din luna februarie celebrăm Ziua Internațională a Cititului Împreună /World Read Aloud Day. În acest an, acestă zi este sărbătorită miercuri, 5 februarie.

 

Inițiată în 2010 de LitWorld, o organizație non-profit cu sediul în New York, această zi nu este dedicată doar lecturii, ci și artei de a citi cu voce tare. Scopul acestei zile este apropierea copiilor și comunităților prin puterea poveștilor și susținerea alfabetizării.

Din momentul lansării, Ziua Internațională a Cititului Împreună a evoluat într-o mișcare globală de milioane de cititori, scriitori și ascultători, reuniți pentru a onora bucuria și puterea lecturii în dezvoltarea fiecăruia. Copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească un public și să citească cu voce tare. Ziua Internațională a Cititului Împreună este celebrată în peste 170 de țări.

În țara noastră, marcarea acestei zile se datorează proiectului „Citim Împreună România”, înființat de Brandi Anderson Bates, o americancă stabilită la Lupeni, care a fondat Biblioteca „Din loc în loc”.

Poveștile au fost transmise din generație în generație chiar înainte ca scrisul să fie inventat. Formele orale de povestire au fost cea mai timpurie modalitate de a păstra cunoștințele umane, înțelegerea și creativitatea. Ziua Internațională a Cititului Împreună ne ajută să readucem această tradiţie prin lectură, promovând, în același timp, alfabetizarea.

Peste tot în lume, de Ziua Internațională a Cititului Împreună sunt organizate lecturi publice în biblioteci, școli, librării sau muzee. Dar lectura împreună poate fi sărbătorită și acasă, în familie, alături de părinţi, bunici, fraţi, surori.

Studiile arată că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine, atât verbal, cât și în scris.

Spor la lectură!

 

credit foto: Pexels/Andrea Piacquadio

 
Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...