loader
Foto

Galerie foto

Vasily Petrenko: „dirijorul care a fermecat scenele lumii”

Joi, în seria „Interviurile Festivalului Enescu”, ați urmărit interviul realizat de Valentina Băințan cu dirijorul principal al Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.  Materialul a fost difuzat pe TVR 2, TVR HD și TVR+, de la 23:30.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Dirijor principal al Royal Liverpool Philharmonic Orchestra şi Oslo Philharmonic Orchestra, Vasily Petrenko şi-a început educaţia muzicală la St Petersburg Capella Boys Music School, cea mai veche şcoală de muzică din Rusia.

Vasily a urmat cursurile de dirijor la Conservatorul din Sankt Petersburg, la clasa profesorului Ravil Martynov (dirijor al Orchestrei Simfonice din Sankt Petersburg) şi a participat la masterclass-uri organizate de muzicieni proeminenţi precum Ilya Musin, Mariss Jansons, Yuri Temirkanov şi Esa-Pekka Salonen.

„Vibrant, arogant, semeț, jucăuș și efervescent, Vasily Petrenko este dirijorul care a fermecat scenele lumii prin atmosfera de magie pe care o «intinde» cu un talent plastic asupra orchestrei, dar și asupra celor aflați în sală. Este unul dintre cei mai tineri și «vânați» dirijori de pe scena muzicii clasice și în aparență, privirea sa angelică poate înșela în ceea ce privește caracterul său. Momentul de localizare pe scenă îl transformă în cel mai exigent și tranșant artist pe care l-a dat generația tânară de muzicieni ai lumii”, spune Valentina Băințan, realizatoarea interviului.

Muzicianul s-a remarcat pe scena rusească, câştigând competiţii ca Prokofiev Conducting Competition (locul IV), Shostakovich Choral Conducting Competition (Premiul I), Sixth Cadaques International Conducting Competition (Premiul I).

 

În cadrul Festivalului George Enescu din 2015,  Petrenko s-a aflat la conducerea Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, interpretând, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”, violonistul Alexandru Tomescu și violonistul Valery Sokolov, compoziții de Sergey Rachmaninov,  George Enescu, Ottorino Respighi, Alexander Glazunov.

În 2013 începe colaborarea cu Oslo Philharmonic Orchestra, însă Vasily lucrează, în acelaşi timp, şi cu ansambluri din toată lumea, precum London Symphony Orchestra, Philharmonia, Russian National Orchestra, Netherlands Radio Philharmonic, Orchestre National de France, Czech Philharmonic, Vienna Symphony, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Finnish Radio Symphony, Orchestre de la Suisse Romande sau NHK Symphony Tokyo.

Înregistrările pe care le-a făcut de-a lungul anilor cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i-au întărit profilul de muzician.Ciclul înregistrărilor Simfoniilor Shostakovich s-a bucurat de un succes imens, iar printre cele mai cunoscute produse discografice se mai numără înregistrarea simfoniilor lui Rachmaninov, a concertelor de pian Ceaikovski, Offenbach, Higdon, Tavener sau Simfonia I a lui Elgar.

„Petrenko fascinează prin starea de hipnoză pe care reușește să o creeze atunci când este pe scenă. Jocul mâinilor sale este precum al unui vrăjitor experimentat, bagheta dirijorală fiind o prelungire a deslușirilor sale muzicale, ce tind să rupă barierele imposibilului.

Cu Vasily Petrenko la pupitru, nu ai cum să te plictisești. Fiecare lucrare interpretată, iar și iar, îi aduce mesaje noi la următoarea expunere. Cei care îl ascultă în concerte, devotați, realizează că piesele muzicale pe care în aparență le știau deja, capătă noi înțelesuri, mereu revelatoare.  Vasily Petrenko, fără doar și poate, este o resursă inepuizabilă de originalitate și de înțeles lucrurile mereu la alt și alt nivel. Superior”, adaugă Valentina Băințan.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...