loader
Foto

"Uniți și dezbinați", sâmbătă la TVR 3

Radu Găină v-a invitat să urmăriți episodul "Uniți și dezbinați" la "Românii și lumea", sâmbătă, 9 octombrie, de la 19.30, la TVR 3.

 

Condițiile dure de muncă și greutățile inerente vieții de emigrant  au determinat o solidaritate etnică de netăgăduit a românilor transilvăneni, bănățeni și bucovineni plecați să-și schimbe destinul în SUA și Canada, la sfârșitul secolului al XIX lea și începutul celui din urmă.

(w882) 55mm

Totuși, când și-au construit primele lăcășe de cult, și-au adus aminte că sunt diferiți din punct de vedere confesional. În momentul în care SUA au intrat în război de partea Antantei în anul 1917, mulți tineri români din rândul imigranților s-au înrolat în  armata americană, iar preoții ortodocși, la inițiativa protopopului Ioan Podea, s-au  întrunit într-un congres la Youngstown, în februarie 1918, și au cerut trecerea la Mitropolia Ungrovlahiei , după ce Vasile Mangra,  mitropolitul lor de la Sibiu, se dovedea obedient față de Austro-Ungaria.

(w882) 44m

În perioada interbelică motivele de dezbinare s-au accentuat datorită unei contextualităti specifice, deși nu s-a pierdut coeziunea etnică. După al doilea război mondial româno-americanii ortodocși s-au divizat în două jurisdicții bisericești, dealtfel ca și alte comunități de foști imigranți venite din Europa. Greco catolicii  româno-americani au putut  să meargă la bisericile lor, în vreme ce în România, Biserica Unită a fost desființată la sugestia lui Stalin.
.
(w882) 66666666
.
Credincioșii româno-americani afiliați  Episcopiei de la Vatra Românească păstrează o venerație deosebită pentru episcopul misionar Policarp Morușca, dar și pentru Valerian Trifa, cel care a reorganizat jurisdicția comunității ortodoxe româno-americane, trecută la Biserica Ortodoxă Americană după al doilea război mondial.
.
(w882) 888888888
.
(w882) ytr
.
.
Producător și realizator Radu Găină

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.