loader
Foto

TVR Internațional prezintă primul film românesc în limba aromână

Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 23.00, urmăriţi ″ Nu sunt faimos, dar sunt aromân ″ , un film în regia lui Toma Enache, distins cu numeroase premii.

 

Nu sunt faimos, dar sunt aromân (în aromână Nu hiu faimos ama hiu Armãn) este o dramă romantică realizat în 2013.

Producţia a fost finanţată de Gigi Becali şi prezintă povestea lui Toni Caramuşat, un regizor fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni şi originile lor. Primele 12 adevăruri au fost strânse de lingvistul Matilda Caragiu-Marioțeanu în ”Dodecalogul aromânilor”.

Eroul porneşte într-o călătorie extraordinară în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ?

(w882) aroman

Filmul a câştigat premii la diferite confruntări internaţionale („Babel Film Festival” din Sardinia şi Festivalul filmului balcanic din Pogradret, Albania) sau naţionale („Premiul pentru originalitate în promovarea identităţii culturale” la F.I.E.F. Zlatna 2014 şi „Clacheta de aur” pentru Opera Prima, acordată de U.A.R.F.). Distincţii internaţionale importante au fost acordate acestei producţii de către Parlamentul Italian (premiul „Maestrale Unica“) precum şi de Parlamentul European (pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice în Europa). Mai mult, după premiera americană a filmului în Statele Unite, primarul New York-⁠ului, Bill de Blasio, a decretat ziua de 5 iunie drept o zi internaţională a aromânilor, „Vlach/Aromaniam Cultural Preservation Day”.

***

Regia: Toma Enache.

Cu: Toma Enache, Linda Taylor, Teodora Calagiu Garofil

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.