Sâmbătă, 3 iulie, ora 23.00, v-am invitat să urmăriți ultimul film din seria "Mărgelatu", regizat de Mircea Moldovan, aflând despre noi aventuri din perioada Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
Preotul catolic trimis de poetul Lamartine ca să ajute Revoluţia Română de la 1848 este privit cu suspiciune de Mărgelatu, de-acum din nou membru de încredere al Frăţiei. Ajutat de bunul său prieten Buză de Iepure, justiţiarul va face tot posibilul să descopere adevărata identitate a misionarului.
Filmul începe cu sosirea în Țara Românească pe ascuns a unui trimis special al lui Lamartine, preotul francez La Peyrolle. Acesta ucisese anterior un alt trimis francez, căruia îi luase identitatea. Falsul trimis francez este așteptat de către Mărgelatu (Florin Piersic), care-l conduce la București și-l prezintă organizației Frăția.
Emisarul francez i se pare suspect lui Mărgelatu, care împreună cu Buză de Iepure, încep să-l urmărească și să-i caute prin lucrurile de la hotelul Kiriazi. În timpul unei urmăriri, Mărgelatu este atacat de o bandă de bătăuși, dar scapă cu ajutorul lui Buză de Iepure. Scăpat de supraveghere, La Peyrolle se duce acasă la Agatha Slătineanu, el dovedindu-se a fi în realitate boierul Bașotă, al cărui tată fusese trimis la ocnă de către domnitorul Gheorghe Bibescu.
La cererea austriecilor transmisă Agathei de La Peyrolle, Gonfalone (soțul Agathei) achiziționează la licitație Sala Reduta contra sumei de 3.000 de galbeni. În acea sală se adunau reprezentanții principalelor partide politice, care își disputau puterea în spatele domnitorului.
Mărgelatu dă o spargere în subsolurile Băncii Marmorosch și află că testamentul prin care se îmbogățise Gonfalone era, de fapt, o foaie albă. El deduce astfel că banii lui Gonfalone erau de fapt de proveniență austriacă și-l bănuiește pe La Peyrolle că a depus banii în cont.
Câțiva boieri de la Târgoviște plănuiesc un atentat împotriva domnitorului Bibescu. Ei cunosc faptul că La Peyrolle era de fapt boierul Bașotă și doresc să se folosească de el pentru eliminarea domnitorului. Strâns cu ușa, La Peyrolle apelează la Agatha, dar atentatele atât la adresa lui Mărgelatu, cât și la adresa lui Bibescu, eșuează. La Peyrolle fuge, este rănit și ajunge în casa Agathei, unde moare.
În aceeași seară, în Sala Reduta este organizată o serată, la care Agatha dansează cu un ofițer turc, iar Gonfalone joacă faraon cu Aristide Ghica, Iancu Chinezu, Scarlat Vârnav și cu jupân Kiriazi. Gonfalone pierde la cărți în favoarea lui Kiriazi întreaga sa avere. Agatha suferă un șoc nervos și stropește teatrul cu benzină, dându-i foc.
O oaste otomană comandată de Ali Tingir Mehmed năvălește în București prin barierele Delea Veche și Podul de Pământ și se dau lupte grele cu turcii. La finalul filmului, după ce turcii au fost alungați, Mărgelatu și cu Buză de Iepure merg călare prin cartierul calicilor; lui Buză de Iepure i se pare că îi vede printre săracii orașului pe Agatha și pe Gonfalone, dar Mărgelatu afirmă că nu este cu putință așa ceva.
***
România, 1987
Regia: Mircea Moldovan
Scenariul: Eugen Barbu
Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, George Motoi, Emil Hossu, George Constantin