loader

„Tort ca-n Afganistan” pentru Adelin Petrişor, la Politică şi delicateţuri

RECOMANDARI  TVR1 

Ouă româneşti cu mămăliguţă, amestec de măcriş cu ştevie , dar şi un tort mănăstiresc – în meniul pe care Mircea Dinescu l-a pregătit pentru jurnalistul TVR Adelin Petrişor la Politică şi delicateţuri din 10 ianuarie, ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Jurnalistul Ştirilor TVR Adelin Petrişor este invitatul lui Mircea Dinescu la ediţia din 10 ianuarie a emisiunii Politică şi delicateţuri. Spectacolul culinar pe care îl oferă cei doi poate fi urmărit duminică, 10 ianuarie, la Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

În formă maximă după sărbători, gazda emisiunii Politică şi delicateţuri de la TVR 1, Mircea Dinescu, este gata să-şi impresioneze invitatul cu bucate simple, dar delicioase. La început, poetul pregăteşte pentru Adelin Petrişor ouă româneşti cu mămăliguţă şi un amestec de măcriş cu ştevie, peste care presară ceapă caramelizată. Deşi mărturiseşte că nu se pricepe deloc la gătit şi că este pentru prima dată când intră într-o bucătărie de restaurant, Adelin Petrişor îi dă o mână de ajutor poetului, amestecând conştiincios în tigaia în care se prăjeşte ceapa.

(w882)

A doua reţetă pe care Dinescu o prepară pentru invitatul său este un tort mănăstiresc: un tort uşor, de post. Este, de altfel, printre puţinele ocazii când în emisiune se găteşte un desert. Întrebat de Adelin Petrişor de ce nu obişnuieşte să facă torturi şi prăjituri, poetul răspunde cu umor: „eu, în general, gătesc lucruri după care se poate bea vin”.

(w882)

La prepararea tortului, munca este împărţită: Dinescu zdobeşte biscuiţii, iar invitatul său pisează nucile, apoi poetul amestecă ingredientele pentru blat, iar când acesta este gata, face rapid şi crema, din compoziţia căreia nu lipsesc bananele şi dulceaţa de fructe de pădure. După ce tortul este gata, Dinescu îl ornează cu gutui confiate. Amândoi sunt de acord că ceea ce a ieşit este un tort rustic şi că arată „ca-n Afganistan”.

(w882)

În cramă, Adelin îi povesteşte gazdei sale despre experienţele trăite în zonele de conflict, despre viaţa reporterilor de război, temerile şi suferinţele lor, dar şi întâmplări mai puţin cunoscute din Afganistan, Irak şi Coreea de Nord.

(w882)

***

Jurnalist al Ştirilor TVR, Adelin Petrişor s-a născut pe 29 iulie 1975, la Buzău. Şi-a început cariera în anul 1994 la postul de radio 2M+. A transmis pentru mai multe posturi de televiziune româneşti din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Coreea de Nord, dar şi din alte zone de conflict.

În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003 a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatolahul Mohammed Fadlallah – liderul spiritual al Hezbollah, secretarul general NATO – Jaap de Hoop Scheffer. Este singurul jurnalist român care a zburat cu avioane supersonice militare.

A publicat volumele „Corespondent de război”, album foto (Humanitas-2007), „Războaiele mele”, making-off-uri ale unor deplasări în Afganistan, Irak, Liban, Israel, închisoarea Guantanamo (Polirom-2010), „Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”, album foto, (Polirom-2012) şi „Ţara cu un singur gras”, carte despre experienţa nord-coreeană (Polirom 2013).

Până în prezent, jurnalistul TVR a primit 6 premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Logo

 
Marina Almăşan: „Mă declar din nou cucerită de sufletul moldovenesc!” Hai-Hui prin Chişinău, miercuri seară, la TVR 2

„Un oraș în tranziție, în care clădirile noi și cele vechi stau drepţi, una lângă cealaltă.” Astfel descrie Marina Almăşan capitala Republicii ...

„TVR a fost, este şi va fi preferata mea!” – Sanda Ladoși, invitată la Revelion 2026

Una dintre cele mai versatile și apreciate voci ale muzicii românești, cea care a reprezentat România la Eurovision 2004 și este unul dintre ...

Nevoi importante pe care sportul le poate satisface

Calitatea motivației sportivilor crește atunci când mediul de antrenament satisface nevoile psihologice fundamentale de autonomie, competență și ...

Din 15 decembrie, " Secretele de la palat" continuă seria dramelor istorice coreene şi aduce povestea frumoasei regine Seondeok. De luni până ...

Moţiunea de cenzură în care se cere demisia Guvernului, dezbatere și vot

Parlamentul României se pregătește pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură intitulate „România nu este de vânzare – fără progresiști la ...

„Atmosfera aceasta de petrecere este fix… ca la 20 de ani!” Voltaj, energie și emoție în programul de Revelion la TVR 1

„Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026” – programul TVR 1 din noaptea de 31 decembrie aniversează într-un mod cu totul special intrarea în ...

Irina Loghin, „regina muzicii populare”, pe scena Revelionului TVR 2026

Voce emblematică a folclorului românesc, Irina Loghin este invitată în „Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026”, programul care deschide ...

În această ediție vă invităm să privim împreună lumea animalelor cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate și cu inima deschisă. ...

Umbrele NeLibertății, o dezbatere „Omul și Timpul”, la TVR Cultural

„Revoluția din decembrie 1989 a devenit un paradox fără comparație: prima revoluție urmată de plecarea învingătorilor, nu a învinșilor. 1989 ...

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Ștefan de Faÿ, un ambasador al demnității românești: „Excelența înseamnă respect egal pentru toată lumea!”

Duminică, 14 decembrie, ora 15:30, la TVR Cultural, „Portret de Excelență” îl are ca invitat pe Ștefan de Faÿ, Consul General Onorific al ...

Andrei Ursu (WRS) petrece Revelionul în familie. În familia TVR

Artistul care au cunoscut o ascensiune notabilă în ultimii ani, mai ales după participarea sa la Eurovision, se numără printre invitaţii ...

„Cum ne omorâm femeile” – un documentar tulburător la „Dosar România”

FEMICID. Cum ajunge un bărbat să devină ucigaș și ce semne de avertizare a ratat societatea? Realizatoarea TVR Alina Amza trage un semnal de ...

Peste 500 de procurori și judecători, mesaj de susținere pentru magistrații care au făcut dezvăluiri

Dezvăluirile din documentarul de investigație „Justiție Capturată” realizat de Recorder continuă să cutremure sistemul judiciar, generând o ...

Europa League: FCSB – Feyenoord 4-3

Campioana României, FCSB, a reușit o performanță de senzație miercuri seară, în fața puternicei formații olandeze Feyenoord, obținând un succes ...