loader

Torna, torna, fratre! – povestea aromânilor, spusă de ei înşisi

RECOMANDARI

Marți, 1 iunie, de la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 au putut revedea documentarul " Torna, torna, fratre! - Povestea aromânilor spusă de ei înşişi" , realizat de Marian Voicu.

 

Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte şi nu îşi cunosc istoria? Într-o singură generaţie, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum şi când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul documentarului Torna, torna, fratre! a încercat să afle un răspuns.

Aromânitatea este o lume veche, care se stinge încet. Dialectul este vorbit rar în Balcani şi doar de vârstnici. Documentarul realizat de jurnalistul Marian Voicu este un portret al unei lumi pierdute, un mozaic de locuri şi personaje, o „autopsie” a identităţii aromânilor. Este, în acelaşi timp, o incursiune pe urmele fraţilor Manakia, pionierii cinematografiei în Balcani, aromânii revendicaţi de toate popoarele din zonă.

(w882)

Aromânii, în numar de 350.000 - 1.000.000, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Ei sunt numiţi vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji, etc. de cei din jur. Dar cum se numesc ei înşişi? Cine cred ei sunt ei? Ce limbă cred ei că vorbesc?

(w882)

Pentru documentarul Torna, torna, fratre!, filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli).

Imagine: Ovidiu Mărginean

Editor imagine: Liviu Moldovan, Vlad Murariu

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Cu participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru

Realizator: Marian Voicu

 

 
TVR SPORT transmite în direct și în exclusivitate Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore

În perioada 11–24 iulie, TVR SPORT aduce telespectatorilor din România un regal acvatic – Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore, cu ...

Expoziția „Candombe – ritmul afro-uruguayan”

Expoziția de fotografie „Candombe – ritmul afro-uruguayan”, un eveniment cultural de excepție, va avea loc în perioada 18 iulie – 17 august ...

Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate perpetuării tradițiilor lingvistice și culturale. Urmărim ...