loader
Foto

Teleenciclopedia: Metropola întemeiată de Alexandru cel Mare

Pe TVR1 este programată o nouă lectură din paginile Teleenciclopediei - pe 22 ianuarie, de la ora 18.50. | VIDEO

 

SUBIECTUL 1: AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 3/5) premieră

La 19 iunie 1936, Uniunea Sovietică deplângea moartea lui Maxim Gorki, cel mai popular scriitor rus și prieten cu Lenin. André Gide, aflat la Moscova, a compus un discurs pentru ziua funeraliilor.

Treptat, imaginea creată de propaganda comunistă a început să se altereze. Emisarii literaturii franceze observau cozile din fața magazinelor, rafturile goale ori produsele de proastă calitate, dar și faptul că discursurile trebuiau să treacă de cenzură. Stalin era omniprezent. Venerat, adorat şi temut.

(w882) Gide Malra

Credit foto: (c) Fundația Catherine Gide și Editura Gallimard

Pe de altă parte, Spania lupta cu tenebrele războiului civil.Pe 18 iulie 1936, naționalistul Francisco Fránco, conducătorul suprem al Insulelor Canare și general al armatelor marocane, a organizat o lovitură de stat. Guvernul francez l-a trimis pe jurnalistul Malraux să evalueze amploarea puciului.

SUBIECTUL 2:  GULAG (1918-1938) (ep. 3/5) premieră

În 1931, se deschidea întâiul mare șantier comunist: canalul Marea Albă-Marea Baltică, pe scurt, BBK. Lung de 227 de kilometri, dintre care 39, tăiați în rocă, avea 19 ecluze și 64 de baraje. Considerat o împlinire a primului plan cincinal, a fost înfăptuit de 126.000 de „ocnași”, în numai 20 de luni, cu patru mai devreme decât se estimase. Condițiile de lucru erau medievale, uneltele rudimentare, iar forța brațelor suplinea lipsa utilajelor mecanizate. Propaganda prezenta șantierul drept un model de perkóvka, reabilitarea prin muncă silnică a zek-ilor, abrevierea pentru „deținut la canal”). Iar o „brigadă” de 120 de scriitori, (printre ei Maxim Gorki și Alexei Tolstói), a semnat un tom de 600 de pagini ce glorifica „proiectul”. Se estimează că 10% dintre prizonieri au pierit acolo.

SUBIECTUL 3:  ALEXANDRIA (ep. 1/5) premieră

În Egiptul antic, la răscrucea dintre Orient și Occident, se afla Al Iskandariyyah (Alexandria), capitală culturală a helenismului pentru cel puțin trei secole. Îmbrățișată de Marea Mediterană, în nord, și de Lacul Mareotis, în sud, așezarea visată și întemeiată de Alexandru cel Mare a fost hărăzit să devină cea mai grandioasă metropolă a lumii – adăpostind, în perioada de glorie, un milion de locuitori. Forma ortogonală și regulată, la o scară atât de mare a proiectului, a influențat decisiv evoluția arhitecturii. Nucleul comerțului pe Mediterană, Alexandria s-a dezvoltat mai ales sub Dinastia Ptolemaică, reușind să zdruncine hegemonia Atenei. (Credit foto principală: imagine cu Alexandru cel Mare într-un mozaic din Pompeii, Wikimedia)

SUBIECTUL 4: INSULA ROTTNEST (ep. 10/10)

Finalul documentarului dedicat insulei Rottnest și „vecinelor” din Oceanul Indian urmărește evoluția „juniorilor” spre „adolescență”.

(w882) Quokka ani

Cei mai „răsfățați” sunt quokka: deşi mamele poartă deja alți bebeluși în marsupiu, îi tolerează în apropiere, parcă dornice să îi susțină înaintea „bătăliilor” dramatice pentru supraviețuire care, în sezoanele secetoase, pun la grea încercare efectivele speciei,. În ciuda vicisitudinilor, quokka prosperă pe Insula Rottnest, oferind un remarcabil exemplu de perseverență în lumea animală.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...