loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Lumea maimuțelor-păianjen | VIDEO

În ediția de sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 18:50, regăsiți pe TVR1 încă o serie de subiecte interesante: tehnica lui Georges Seurat, ”orga de piatră” de la Racoș, explorarea planetei Marte, reintegrarea în sălbăticie a maimuțelor-păianjen.  

 

GEORGES SEURAT – UN SCĂLDAT LA ASNIÈRES (ep. 2/2)

Georges Seurat a lucrat la acest tablou mai mult de un an, dar, în 1884, juriul Salonului de Arte Frumoase i l-a refuzat categoric. Nu era o o pictură clasică, impresionistă sau simbolistă. Revoltați, pictorii respinși au înființat Grupul artiștilor independenți, autorizat să expună într-o baracă, aproape de fostul Palat Tuileries. Deoarece tabloul lui Seurat era prea mare, a fost expus într-un local, unde, din fericire, criticul Félix Fénéon i-a remarcat originalitatea și „conexiunea între armoniile tuturor simțurilor”.

(w882)

REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ

În nord-estul județului Brașov (unde Munții Harghitei și Baraoltului întâlnesc Munții Perșani) se află Rezervația Naturală de la Racoș. Impunătoarele coloane din bazalt, cu secțiuni pentagonale sau hexagonale, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri, par o „orgă de piatră”, în așteptarea unui uriaș muzician care să îi trezească armoniile secrete.

(w882)

SONDE SPAȚIALE – ROVERE MARȚIENE (ep.2/2)

Cu ajutorul sondelor și roverelor trimise pe Marte (Spirit, Opportunity și Curiosity), cercetătorii NASA au descoperit semne evidente că pe Planeta Roșie a existat cândva apă.

(w882)

MAIMUȚELE PĂIANJEN (ep.1/5)

La centrul de reabilitare ARCAS din Guatemala, un grup de maimuțe-păianjen (Ateles geoffroyi) – răpite de braconieri în urmă cu șapte ani, ca să fie vândute pe piața neagră – urmează să înceapă pregătirea pentru a se putea reintegra în sălbăticie.

(w882)

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

*

Reluare în 25.01.2021, pe TVR 1HD,  ora 01.35

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.