loader
Foto

Teleenciclopedia: Din Florența renascentistă la Alba Iulia şi Palatul Cotroceni

Istoria României şi arhitectura europeană se împletesc într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei" care aduce tihna cărţilor din bibliotecă pe micile ecrane:  sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, de la ora 18:50.  

 

ARTA ARHITECTURII

Continuăm seria despre capodoperele arhitectonice europene cu o oprire la Florenţa.

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

(w882) Santa Mari

SANCTUARUL DIN DELPHI

Importanţa Sanctuarului Delphic, vestit şi dincolo de hotarele Eladei, se datora îndeosebi Oracolului – la care veneau mii de pelerini pentru a-și cunoaște viitorul.

(w882) Delphi

MIGDALUL

Originar din Orientul Apropiat, migdalul a fost cultivat încă din mileniul al II-lea î.C., în toată Asia Mică – de unde a ajuns în Grecia. Apoi, l-au ,,descoperit” romanii – care l-au numit nux grecae” (nuc grecesc) şi l-au răspândit în întregul bazin mediteranean.

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

Rememorăm, în această ediţie de la începutul lui decembrie, alte momente emblematice din destinul Reginei Maria: ne reamintim de ceremonia de la Alba Iulia, când au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, perechea regală a României Mari. Apoi omagiem personalitatea Reginei prin admirarea arhitecturii asupra căreia şi-a pus amprenta gustul său: decorarea interiorului Palatului Cotroceni.

(w882) Regina Mar

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, "Teleenciclopedia" a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.