loader
Foto

Galerie foto

Teatru la TVRi: Piese de Caragiale, Mușatescu și Goldoni pentru toate vârstele

Între 23-27 septembrie, de la ora 21.00, sunteți așteptați la Teatru TV! Veți putea urmări: "Mincinosul", "Titanic Vals", "D'ale carnavalului", "O noapte furtunoasă" și "O scrisoare pierdută".

 

Luni, 23 septembrie, ora 21.00
"Mincinosul" de Carlo Goldoni, o producție din Arhiva de Aur TVR, ce a avut premiera  în anul 1991.

Regia: Constantin Dicu

În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.

Traducerea: N Al Toscani

Muzica: Dani Constantin

Versurile cântecelor: Eugen Dumitru

Producţia: Viorel Suciu

Costume: Nicoleta Petrovici, Eugenia Botănescu

Decoruri: Teodora Dinulescu, Georgeta Nistor

Regia de montaj: Emilia Andreescu

Redactor: Lucia Hossu Longin

(w882)

(w882)

 

Marți, 24 septembrie, ora 21.00
„Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, în regia lui Dinu Cernescu

„Am fost întrebat de multe ori dacă personajele din Titanic Vals şi subiectul piesei au existat în realitate sau (au) vreo înrudire directă cu oameni şi fapte petrecute aievea. Da, au existat, şi tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, şi chiar la Câmpulung.

Fireşte, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiaşi familii. Moştenirea lui Tache Necşulescu - mort nu într-un naufragiu ci de moarte bună - a rămas unei familii sărace de funcţionar la prefectură, ca Spirache; dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie.

(w882) titanic va

După cum în altă familie soacra şi nevasta au plătit ca să-şi vadă ginerele şi soţul ajuns deputat fără ştirea şi voia lui. Din toate aceste frânturi din viaţă, trăite disparat, am făcut povestea unitară a unei singure familii, agitată - comic sau dramatic - de felurite întâmplări şi frământată de diverse sentimente onorabile sau de condamnat.” (Tudor Muşatescu)

(w882) titanic va

În distibuţie: Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dorina Lazăr, Cesonia Postelnicu, Carmen Ungureanu, Mihai Constantin , Mihai Fotino, Theodor Danetti, Radu Duda, Aneta Lipan, Traian Andreiescu şi copilul Matei Constantinescu.

Echipa tehnică:

Director de producţie: Traian Andriescu 
Asistent de regie: Mihnea Dăneţ 
Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu 
Costume: Elena Timonu 
Decoruri: arh. Gheorghe Constantin 
Imagine: Mihai Ratcu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu, Florin Dumitru. 
Director de imagine: George Grigorescu 
Regia de montaj: Marga Niţă 
Redactor: Ioana Prodan 
Regia artistică: Dinu Cernescu

 

Miercuri, 25 septembrie, ora 21.00
"D'ale carnavalului" de I.L Caragiale

„În ansamblu, spectacolul lui Dominic Dembinski, cu o distribuție de zile mari, este migălos elaborat din respect pentru cultura imaginii (Ion Cristodulo desenează cu camera excelente compoziții). Sinteza postmodernă, foarte motivată și inedită, care universalizează în acest Caragiale teme actuale, apelând anume la unele citate culturale şi simboluri recurente, reprezintă un act de curaj din partea realizatorilor acestui teleplay, cu atât mai mult cu cât e una dintre rarele ocazii de revizuire a dramaturgului prin ochii unei alte generaţii.

„Televiziunea Română deține variante clasice antologice ale teatrului lui Caragiale, dar mai deloc versiuni moderne. Un spectacol de zile mari, un regal de interpretare şi regie, o reușită desăvârșită a Televiziunii Romane!” (Doina Papp - Cronica Română - 2003)

(w882) D ale carn

„Teleplayul nostru după cunoscuta piesă a lui Caragiale a inaugurat lansarea celebrului TVR Cultural în 2002. Este replica unei noi generații de artişti printr-o viziune postmodernă ce reunește o distribuție surpriză. Pentru mine ca regizor a însemnat implicarea echipei TVR cât şi a actorilor într-o aventură estetică ce pare, iată, că peste ani s-a adăugat Arhivei de Aur a teatrului românesc de televizune. Am urmărit comedia de situații precum o sarabandă nebună, dar reflectată într-o anume poezie, substanţială dramaturgiei caragialeşti, dar rar luată în serios!” (Dominic Dembinski)

În distribuţie: Horaţiu Mălăele, Claudiu Bleonț, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Cătălina Mustață, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Jitea

Scenografia: Virgil Popa

Scenografie costume: Elena Timonu

Regia: Dominic Dembinski

(w882) D ale carn

 

Joi, 26 septembrie, ora 21.00
"O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale

O comedie spumoasă, o distribuţie de zile mari:

Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

Decoruri: Dumitru Georgescu

Scenariul şi regia artistică: Sorana Coroamă-Stanca

Lucrare de debut în dramaturgia lui I.L. Caragiale, cu valoarea unei excelente comedii de moravuri, aduce în scenă o intrigă între trei personaje centrale: Un soţ gelos şi preocupat de „onoarea lui de familist”, o soţie romanţioasă şi omul de încredere al stăpânului.

(w882)

„Noaptea… a fost o experienţă fantastică şi îmbogăţitoare, pentru că jucam cu profesorul meu Cotescu, pentru că jucam lângă unii dintre cei mai importanţi actori ai ţării, Vali Seciu, Mitică Popescu, pentru că jucam alături de colegii mei fruntaşi, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Stelică Nistor, pentru că jucam în regia unei frumoase şi drepte femei, Sorana Coroamă. Pentru acea clipă de împreunare, mulţumesc încă o dată destinului”, spune Horaţiu Mălăele, unul dintre actorii care au făcut din acest spectacol un regal teatral.

(w882)

La primele reprezentaţii din anul 1879, piesa „O noapte furtunoasă” a fost întîmpinată la Teatrul Naţional din Bucureşti cu aplauze, dar şi cu huiduieli venite din partea unor indivizi care considerau că autorul – I.L.Caragiale – ar fi atacat, prin textul său, Garda Cetăţenească.

Toate-s vechi şi noi sunt toate, o poveste cu iţe încurcate, o situaţie de viaţă în care ne-am putea regăsi cu toţii şi astăzi, ca şi acum 100 de ani.

 

Vineri, 27 septembrie, ora 21.00
"O scrisoare pierdu
" de I.L Caragiale

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului „O scrisoare pierdută”. În acei ani, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color. Pentru înregistrarea piesei lui Caragiale, însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport. Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune în 1 noiembrie 1982.

(w882)

„O scrisoare pierdută” a avut premiera în 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului. Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache, chiar de Ciulei. Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi de Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ.

Din distribuție fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef: Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...