loader
Foto

Ştefan Augustin Doinaş, despre valoare şi vocaţie, la "Seratele Muzicale"

Duminică, 18 iunie, de la ora 20:00, la TVR 3, vă invităm la 100 de minute de muzică şi poezie într-un discurs de la egal la egal între Iosif Sava şi Ştefan Augustin Doinaş, alături de pianistul Sandu Sandrin şi actriţa Maria Ploae.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitatul lui Iosif Sava la ediţia din această duminică a Seratelor Muzicale este Ştefan Augustin Doinaş (1922 - 2002), poet, eseist, traducător, fost deţinut politic, membru titular al Academiei Române.

(w882) Amorsapian

’’Fiecare deţinut are un refugiu. Poetul se izolează în imaginaţia sa, desigur. Oamenii de rând nu aveau voie să se îndeletnicească cu nimic’’ – este o reflecţie care atrage atenţia în discuţia lui Iosif Sava cu unul dintre intelectualii ce-şi aveau locul în Parlamentul României în primii ani după evenimentele din Decembrie.

Activitatea senatorială este un accident care încă durează, dar nu se ştie cât de mult. E ceva cu totul trecător.

- Ce fac intelectualii în Parlament?

- În Parlament eşti politician şi te supui jocului politic…Democraţia înseamnă haos comprativ cu dictatura, care înseamnă ordine.

- Ne dăm seama zi de zi.

- A tânji după ordine este a visa după şeful unic care gândeşte pentru toţi, înţelegeţi? Asta e. El se substituie gândirii mele. Nu se poate.

(w235) doinas(w235) doinas

Un senator de talia lui Ştefan Augustin Doinaş, din partea Partidului Alianţa Civică, un scriitor şi un traducător de anvergură, dădea speranţa societăţii postrevoluţionare că România avea să se îndrepte pe calea cea bună. Că atâţia oameni de mare valoare intelectuală adunaţi laolată în Parlamentul ţării aveau să fie punctul de rezistenţă care să imprime vieţii politice un curs democratic obligatoriu, că experienţa lor culturală şi profesională va fi suficientă pentru a contracara politicianismul ieftin şi mediocritatea acaparatoare.

(w235) Sava(w235) doinas

 

Care e valoarea supremă, domnule Doinaş?

- Adevărul.

- Ce frumos e spectrul culturii române. Valorile culturale, artistice se aşază alături unele de altele, nu unele împotriva altora.

- Suntem de formaţii, gusturi, idei diferite. Poate nu suntem destul de receptivi. În cultură se întâmplă multă intoleranţă.

(w882) Ploae

Sunt frânturi de gânduri dintr-un discurs cuprinzător despre multe alte teme, fragmentate de un recitativ de versuri din creaţia lui Ştefan Augustin Doinaş în rostirea seducătoare a actriţei Maria Ploae, pe fondul sonor al muzicii lui Frederic Chopin interpretată la pian de Sandu Sandrin.

(w882) pianist

’’Deşi am scris multe, m-am dedicat exclusiv poeziei şi traducerii ei’’ – îi mărturisea Ştefan Augustin Doinaş amfitrionului emisiunii, Iosif Sava.

(w882) Sava

 

***

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

(w882) Final

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.