loader
Foto

Galerie foto

Familie cu 11 copii, subiect de reportaj TVR în 1974 şi 42 de ani mai târziu

Ce însemna să supravieţuieşti în " epoca de aur" . Despre statul la cozi şi peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală”. Din 29 octombrie, seria documentară Adevăruri despre trecut revine cu noi episoade. Sâmbăta, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut revine la TVR1cu noi episoade în fiecare sâmbătă, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în "epoca de aur", despre ce însemna să rămâi om, deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre blestemul repartiţiilor şi despre legătura dintre vânătoare - pasiunea numărul I a lui Nicolae Ceauşescu - şi viaţa sexuală a cuplului Elena-Nicolae. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

„Vom avea cele mai fierbinţi subiecte ale epocii de aur, o serie de filme cu adevărat… condimentate. Can-can-uri, fiţe, personaje regăsite după 40, 50 de ani de la prima lor apariţie la televiziune”, ne spune Raluca Rogojină, producătoarea seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

(w882)

Documentarele vor prezenta oameni care au trăit pe viu toate aceste experienţe sau prin intermediul părinţilor/bunicilor lor. Chiar în primul episod vom cunoaşte familia Jagolea, o familie cu 11 copii, o familie subiect de reportaj TVR în 1974 şi regăsită după 42 de ani de la prima filmare.

Vor mai povesti, în episoadele seriei, despre ce au trăit în epoca de aur: scriitorul Florin Iaru, scriitorul şi Dan C. Mihăilescu, interpreţii Oana Sîrbu, Mirela Fugaru, Mircea Vintilă, actorii Florin Zamfirescu şi Marius Manole, solistul VUNK, Cornel Ilie, solista de muzică populară Maria Cîrneci, scriitoarea Silvia Colfescu etc.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, imagini scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte! Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30!”, completează producătoarea Raluca Rogojină, care se bazează la reconsituirea epocii şi pe sprijinul consultantului de specialitate Lavinia Betea.

(w882)

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene


Prima ediţie Adevăruri despre trecut: A creşte copii în România înainte şi după ‘89sâmbătă, 29 octombrie, de la 14.30

În prima ediţie aflăm povestea familiei Jagolea. În anul 1974, unul dintre reportajele Televiziunii Române prezenta viaţa lor de zi cu zi: a unei familii din Bucureşti, cu 11 copii (10 fete şi un baiat). Cea mai mică, Geanina, avea pe atunci doar 3 ani. Cel mai mare era băiatul, Emil, de 18 ani. Dincolo de discursul propagandistic, reportajul vorbea despre o familie obişnuită care încerca să supravieţuiască anilor negri ai României comuniste.

(w882)

După 42 de ani de la difuzarea reportajului, o echipă TVR i-a căutat şi i-a găsit pe toţi cei 11 copii ai familiei Jagolea. Cu urmaşi cu tot. Imaginea lor de atunci este pusă faţă în faţă cu cea a adulţilor de astăzi, visele lor din trecut sunt confruntate cu realizările şi eşecurile de acum.

„Povestea familiei Jagolea a continuat să se scrie în toţi aceşti ani. Ca orice poveste, are în ea bucurii şi tristeţi... Ce s-a întâmplat cu cei 11 copii, cum au supravieţuit, cum şi-au trăit dramele şi bucuriile aflăm direct de la ei într-un documentar emoţionant, sâmbătă, 29 octombrie, de la 14.30, la TVR 1. Este o poveste despre a creşte copii, în România. Înainte şi după ‘89”.

Televiziunea Română împlineşte anul acesta şase decenii de la înfiinţare, aniversare ce este marcată printr-o serie de emisiuni şi programe speciale. De-a lungul celor 60 de ani, TVR a fost oglinda fidelă a dezvoltării societăţii noastre, a lansat personalităţi, a creat modele şi a marcat momente care au făcut istorie în România.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...